За осма поредна година в еленското село Марян се провежда

...
За осма поредна година в еленското село Марян се провежда
Коментари Харесай

Балетна академия Марян със спектакъл за историята на балета

За осма поредна година в еленското село Марян се организира балетната академия. Втора седмица близо 40 надарени деца от страната и чужбина се образоват от примабалерината доктор Диляна Никифорова и нейни сътрудници от Националната опера и балет и Бургаската опера, които през 2011 година основаха първата балетна школа на село. Неочакваният триумф на академията, почнала от инцидентен диалог сред другари балетисти, потвърди, че за това красиво изкуство няма дребни и огромни подиуми, дребни и огромни градове, нито дребни и огромни функции.

За осем години в балетна академия Марян получиха сериозна подготовка близо 400 млади гении под управлението на най-опитните актьори и преподаватели по балет у нас. Идват все по-талантливи деца, а множеството от възпитаниците на школата към този момент играят в Националния балет, Музикалния спектакъл, Старозагорската опера. Академията има неповторима форма и приключва със спектакли, в които децата танцуват дружно с най-изявените имена на българския балет. Това лято балетният церемония театър е озаглавен „ Пътуване във времето “ и посредством танци ще показа историята на балета, финалът е от „ Дон Кихот “.

Първото зрелище по традиция е в Марян и е част от програмата на събора на селото. Денят е 16 август от 19 часа в салона на читалището, който благодарение на доцент Иван Йовчев към този момент е оборудван с огледала особено за балетната академия. Гала спектакълът в Елена е в събота, 18 август, от 19 часа в градското читалище.

Участват звездите на Националния балет – примабалерините доктор Диляна Никифорова, Дарина Бедева и Марта Петкова и премиер-солистите Трифон Митев и Никола Хаджитанев, Детски балетен спектакъл „ Капка “ Бургас, възпитаници от националните учебни заведения по изкуства в София, Варна, Русе и Пловдив, балетните школи „ Звездна дъга “, „ Огледало “ и „ Чиполино “ от Варна, „ Грация “ от Г.Оряховица, „ Виргиния балет “ от В.Търново, студио „ Дуенде “ от Пловдив, „ Джофри балет “ от Ню Йорк.

Спектаклите се реализират със съдействието на община Елена, читалищата в Елена и Марян и Фондация „ Америка за България “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР