За осма поредна година чистим България заедно. Нашата страна каза

...
За осма поредна година чистим България заедно. Нашата страна каза
Коментари Харесай

„Да изчистим България заедно” обедини десетки хиляди за добра кауза

За осма поредна година чистим България дружно. Нашата страна сподели " Нека го създадем " дружно с още 155 страни. Направи го по рекорден метод – и като брой доброволци, и като мащаб. Чистенето към този момент завърши допълнително от 30 страни по света, измежду тях - Австралия, Китай, Индия и Япония.

5 % от хората по света – толкоз се включиха в най-мащабната самодейност за по-добро и по-чисто бъдеще през днешния ден. Това са милиони доброволци.

Рекорден брой хора – 386 359 в цялата страна, сe включиха в осмото издание на най-голямата гражданска самодейност у нас.

Кампанията през 2018 година усъвършенства върха от 2013 година, когато към 375 000 се включиха в чистенето на България.
На плажа, в парка и под вода – денят на огромното почистване (СНИМКИ И ВИДЕО) Вижте къде чистят доброволците, които се включват в акцията „ Да почистим България дружно ”
236 128 са българските доброволци, подадени от регионалните администрации. 44 300 са записаните доброволци при районните координатори на „ Да почистим България дружно “. 39 928 са доброволците, подадени от Регионална инспекция за опазване на околната среда структурите към Министерството на околната среда и водите. 66 003 са доброволците, подадени от бизнеса, посолствата, неправителствените организации, 31 учебни заведения и уредниците на тимовете на bTV Media Group.

Рекордна интензивност за акцията от самия й старт регистрират доброволците на област Варна - с 30 700 индивида. Сред най-активните области още веднъж са Русе (17 300) и Столична община (14 975).
„ Да почистим България дружно ” през погледа на „ Аз, репортерът ” (СНИМКИ) В самодейността се включиха дребни и огромни
Общата почистена повърхност от доброволците на „ Да почистим България дружно “ е 1 445 000 кв. м. Най-високата почистена локация беше язовир Белмекен, на 2000 метра височина.

По данни на Министерство на околната среда и водите, събраният отпадък възлиза на 1986 тона. Извозването продължава.

Какво постигнахме дружно

За първи път в историята на акцията всички събрани боклуци ще бъдат изцяло рециклирани. До момента единствено в София са събрани 121 тона. Боклукът пътува към новия съвременен цех за преработване на гара Яна и всичко, което може да се преработи, ще се трансформира в запас.

Буквално за минути в Южния парк в столицата бяха напълнени голямо количество чували за боклук. Всички са безапелационни – най-важното е на следващия ден да не изхвърлим още веднъж боклуците си.
Снимка: Александра Кръстева
От ранни зори чистихме и в Ловния парк.

Рекорден брой доброволци се събраха на езерото Панчарево тази година – над 200. На Витоша участниците бяха над 300, само че пък събраните количества отпадък бяха рекордни – близо 15 тона.

Стотици доброволци се включиха в самодейността в кварталите „ Кокаляне” и „ Панчарево”. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също избра да почисти този регион.

Само за два часа доброволците събраха десетки чували с боклуци, като попаднаха на тоалетна паница, куфар, балатум, телефон и елементи от коли.
Водолази чистят морското дъно край Созопол (СНИМКИ) В почистването на брега по плажовете се включиха доста хора
Традиционно чистим и под вода. Над 160 гуми извадиха от морето водолазите в Созопол и Варна .
Десетки доброволци се гмурнаха в морските дълбини там. Акция имаше и в Бургаския залив.

Водолазите извадиха и рискови железа от морето.
Снимка: btvnovinite.bg
Във Варна към акцията ни се причислиха и феновете на високите скорости и адреналина. Морската столица означи връх от началото на акцията преди 8 години с 21 хиляди доброволци.
Подводното почистване във Варна - с богат " улов " (СНИМКИ И ВИДЕО) Извадиха от водата стъклени бутилки и гуми
Десетки представители на мотоклубовете се разделиха на лъчове, с цел да почистят няколко места за отдих, измежду които плажа и парка в „ Аспарухово”.
Снимка: Десислава Генева
В самодейността на bTV за осма поредна година десетки доброволци с лодки и водни колела се събраха край бент. Батак – едно от най-красивите места в България.

След целодневното разчистване към пътя бяха струпани чували с отпадъци, а по крайбрежието бяха открити огромни и рискови боклуци.

Равносметката – от язовир Батак са почистени към 12 тона отпадъци. Всичките – събрани на ръка.
Снимка: Аз, репортерът
130 доброволци, измежду които спортисти от националния ни тим по биатлон и мотоклуб, почистваха Белмекен , на 2 хиляди метра надморска височина. От мъчно наличните места боклуците бяха сваляни с АТВ.

Капитанът на звездния състезателен тим, Георги Иванов – Гонзо, първи запретна ръкави. Той беше подсилен от над 130 доброволци – от държавните институции, бизнес, планинари. Всички дружно за природата на България.

На високите места като към хижа Белмекен на 2500 м обаче не се позволяват и моторни транспортни средства, което на процедура прави извозването на боклуците невероятно.
Снимка: Дарина Колева
140 чувала боклуци от едно от най-любимите места за разходка на старозагорци – Аязмото и пътя за село Дъбрава. Събраха единствено за броени часове добеоволците от общинската администрация в Стара Загора . Над 80 чиновници поддържаха тази година акцията " Да почистим България дружно ". В акцията се включи и градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров.

Десетки доброволци се включиха в чистенето в Русе . Министърът на околната среда и водите Нено Димов поддържа самодейността на bTV като се включи в почистването на лесопарк " Липник ".

Служители на екоинспекцията, лабораторията и общината си поделиха разнообразни терени в парка с повърхност от 20000 дка.
Снимка: Десислава Генева
За по-малко от 2 часа доброволците с техните фамилии изнесоха от поляните и гората десетки чували с боклуци и гуми.

„ Когато успеем да променим мисленето, когато успеем да се убедим, че всеки от нас когато пази, няма да има потребност от такива акции. Това е най- бавното, само че най- сигурното, с цел да запазим България чиста”, акцентира Нено Димов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР