За ощетяване на държавата не мога да говоря. Продължаваме промяната“

...
За ощетяване на държавата не мога да говоря. Продължаваме промяната“
Коментари Харесай

Радослав Рибарски: „Продължаваме промяната“ не е купувала природен газ, доставките са договаряни от „Булгаргаз“


„ За ощетяване на страната не мога да приказвам. „ Продължаваме промяната “ не е купувала природен газ. Доставките са договаряни от „ Булгаргаз “, принципал е Министерство на енергетиката. “ Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria Радослав Рибарски от „ Продължаваме промяната “ в отговор на вчерашните обвинявания от страна на ГЕРБ.

„ Основната цел през този интервал беше подсигуряване на доставките. Беше декларирано и от някогашния министър на енергетиката, че са прегледани голям брой предложения, всички търговци, които са можели да предложат в този миг количества, са били взети поради и е определена най-ниска цена. Това беше доста пъти дискутирано в Народното събрание, направи се и специфична комисия. Тя излезе с отчет. Винаги главното е било подсигуряване на доставките “, разясни той.

 

Не съм осведомен в елементи с румънската компания. Природен газ е поръчван от голям брой компании, мисля, че са над 40, регистрирани за търговия с природен газ в нашия район. Всички те са огромни търговци и са предложили съответните количества.

На всички е ясно, че дълготрайният контракт, който имаме с „ Газпром “, беше едностранно изработен опит да бъде изменен. Тази смяна не беше контрактувана, тя би трябвало да е документално контрактувана от двете страни. Именно това докара до спиране на доставките от „ Газпромекспорт “, по дълготраен контракт. Това наложи обстановката, в която сме сега – да се купуват количества от борсата.

Ситуацията постанова пазаруване на природен газ от всички търговци, които могат да го предложат. Дали е съветски, полутечен... Основно в Европа се търгува съветски газ, полутечен и норвежки газ. Опциите при нас са полутечен газ, съветски газ и газ, който идва от Азербайджан.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР