За осъществяването на реформа като пълна либерализация на пазара на

...
За осъществяването на реформа като пълна либерализация на пазара на
Коментари Харесай

КНСБ зове за отлагане на реформата на енергийния пазар

За реализирането на промяна като цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори е нужна цялостна оценка на въздействието върху всички участници на пазара на електрическа енергия - семейства, производители, търговци. Това се акцентира в позиция на КНСБ по отношение на признатите на 5 октомври 2023 година промени в Закона за енергетиката, касаещи либерализацията на електроенергийния пазар.

От КНСБ показват, че под напън от страна на синдикатите решение на Народното събрание (НС) от 8 ноември 2022 година планува битовите консуматори да останат на контролиран пазар до 31 декември 2025 година Според мнение на синдикалната организация при публичното разискване на законовите промени премахването на контролираните цени за битовите консуматори ще докара до тежки обществени проблеми заради заплахата от внезапен скок на цените и невъзможността на битовите консуматори да се приспособяват към новите условия. Нямало и изясненост по отношение на точния механизъм за отбрана на семействата, метода на финансирането му и нужните средства. В позицията се добавя, че сходни мнения са изказани същи от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и националния омбудсман Диана Ковачева.

От КНСБ означават още, че единственото искане на протестиращите миньори и енергетици, което не задоволено със съглашението с държавното управление и част от партиите в Народното събрание от 3 октомври 2023 година, е за отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 година до постигане на средноевропейски равнища на семействата в състояние на енергийна беднотия. Направеното от държавното управление предложение за редакция на настояването било безусловно недопустимо за синдикатите и по тази причина и отпаднало от съглашението. От синдиката допълват, че още на идващия ден на съвещание на Комисията по енергетика е признат Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, с който се отстраняват контролираните цени за битовите консуматори от началото на 2026 година От КНСБ реагирали неотложно с позиция, че не отстъпват от настояването за отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 година

В позицията се споделя още, че промяната касае към 1/3 от електроенергийния пазар в България, като по данни от годишния отчет на КЕВР до Европейска комисия визира над 4,6 млн. битови клиенти и би трябвало да е съответно премислена, както и да е планувано задоволително софтуерно време за осъществяването ѝ. Синдикалната организация цитира и данни на Евростат, съгласно които над 2 млн. българи са енергийно небогати, 30% не могат да покрият разноските си за отопление, а 28% не поддържат дома си задоволително топъл. Според КНСБ сме страната с най-високо равнище на енергийната беднотия в Европейския съюз (ЕС) по всички индикатори и поради това с цялостното извеждане на потребителите на свободния пазар в такива къси периоди се рискува България да затвърди челното си място и в класацията по беднотия на цялото население, а част от производителите и крайните доставчици да изпаднат в ликвидна рецесия.

Синдикатът упорства за отсрочване на промяната на пазара за обезпечаване на задоволително време за адаптиране към измененията.

Организацията излага и съответни претенции за ограничения в тази връзка.

По отношение на битовите консуматори:

- Създаване на фонд, който целево ще компенсира енергийно бедните семейства в изискванията на свободен пазар на електрическа енергия. Необходимо е да се регламентира и методът, по който този фонд ще финансира обезщетенията, както и да се създадат препратки към общественото законодателство в преходни и заключителни разпореждания, като се разреши енергийно бедните семейства и уязвими клиенти да бъдат обект на специфични схеми за компенсиране при свободен пазар.

- Прилагане на диференциран метод и целеви обезщетения за енергийно бедните семейства, а не на всички битови клиенти. В противоположен случай тези семейства ще получават наедно обезщетения с всички останали семейства с по-високи приходи, което значи, че максимален размер обезщетения ще получат тези семейства с най-високо ползване.

- Провеждане на спомагателна обществена политика или проект за деяние за отбрана на енергийно бедните семейства и уязвими клиенти в изискванията на свободен пазар на електрическа енергия при повишаване на цените на електрическа енергия (социални и/или енергийни помощи, финансова поддръжка, използване на ограничения за енергийна успеваемост или въвеждане на ВЕИ за такива потребители). Такава политика би следвало да е съобразена с дълготрайните цели на политиката за декарбонизация.

- Изготвяне на Стратегия за понижаване на енергийната беднотия в България. Стратегията би трябвало да има ясно избрани цели за понижаване на енергийната беднотия, част от Интегрирания народен проект в региона на енергетиката и климата. Чрез тактиката ще се обезпечи опция за основаване на пакет от ограничения за реализиране на задачите, както и да се прави оценка въздействието на подхванатите ограничения и напредъка.

По отношение на крайните доставчици и производители:

- Създаване на съответна скица за компенсиране на разликата сред пазарната стойност на електрическата сила и цената ѝ, изчислена по контролирани цени под себестойност. Липсата на такава скица води до неизясненост, при предстоящи разлики сред покупна (свободна) и продажна (регулирана) цена на силата, по какъв начин ще се подсигурява способността на крайните доставчици да си обезпечат нужния размер на оборотни средства за осъществяване на цикъла по доставяне на битовите клиенти. Същото слага под риск финансовата непоклатимост на сдруженията за осъществяване на законовите и лицензионните им отговорности. Механизмът за отплата би трябвало да подсигурява финансова непоклатимост на крайните доставчици, с цел да не изпаднат в ликвидна рецесия заради дефицит на финансови средства и да се заплаши сигурността на снабдяването.

- Запазване на " енергийния микс " за контролирания пазар за по-дълъг интервал от време и опазване на опцията със заповед министърът на енергетиката да дефинира годишни количества сила, които НЕК ЕАД изкупува от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД. В противоположен случай, при неналичието на контрактуван механизъм за потенциал, съществено ще се заплаши действието на държавната Топлоелектрическа централа и " Мини Марица-изток " ЕАД в прорез с постигнатите договорености част от Споразумението от 3 октомври 2023 година и Решението на Народно събрание от 4.10.2023 година

Предвид предстоящото предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност и (ПВУ), необятният обсег на предвижданата промяна, нестабилната геополитическа конюнктура, КНСБ приканва ръководещите да водят договаряния и да упорстват пред Европейската комисия за отлагането на промяната и за обезпечаване на в допълнение софтуерно време за осъществяването ѝ. Синдикатът също упорства народните представители да одобряват ветото на президента Румен Радев във връзка с признатите промени в Закона за енергетиката и да ги преразгледат, като отсрочат реализацията на промяната на пазара на електрическа енергия и запазят контролираните цени на електрическата енергия до постигане на средноевропейски равнища на семейства в състояние на енергийна беднотия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР