За опасни вещества пет пъти над нормата, заплашен туристически сезон

...
За опасни вещества пет пъти над нормата, заплашен туристически сезон
Коментари Харесай

Съветници настояват за извънредна сесия заради еко катастрофата във Варненското езеро

 За рискови субстанции пет пъти над нормата, застрашен туристически сезон и заплаха за над 60 типа птици предизвестиха общинските съветници от Демократична България – Варна на конференция по отношение на еко злополуката във Варненското езеро.

Аналитично проучване на Басейнова дирекция демонстрира, че има отклоняване от нормативно откритите стойности по индикатор бпк 5, ph, общ азот, амониев азот, ортофосфати, общо фосфор.

На конференция беше представено мнението на проф. Снежана Мончева от Института по океанология Варна, че е преминат прага за възобновяване на екосистемата на Варненския залив и канала. Проф. Мончева изяснява, че повредата в езерото води до замърсяване на фитопланктона. Тя не предлага да се употребяват риба и миди, уловени във Варненското езеро. Присъстващият на конференцията ръководител на фондация " Гея “ сигнализира, че замърсяването може да докара до два казуса – със стоплянето на водата фитопланктонът да задуши жителите на езерото, а токсичните субстанции от езерото да застрашат 60 типа предпазени птици. Той уточни, че Варненското езеро е единствената мокра точка сред Шабленското и Дуранкулашкото езеро на север и Бургаското езеро на юг и всички те са част от предпазеното пространство за птици по " Натура 2000 “.

Стела Николова, общински консултант от ДБ-Варна показа своите опасения, че България може да бъде глобена от Европейска комисия за това замърсяване, като добави, че информация за него ще бъде предоставена на евро депутата от Демократична България Радан Кънев, с цел да се инициира следствие на цялата обстановка.

Съветниците обявиха, че упорстват за осъществяване на изключителна сесия, на която в една зала да се срещнат специалисти и институции и да бъдат подхванати незабавни ограничения за решаването на казуса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР