За онези, които искат да играят срещу американския долар, дилемата

...
За онези, които искат да играят срещу американския долар, дилемата
Коментари Харесай

Еврото - храбрият залог срещу безкомпромисния долар

За тези, които желаят да играят против американския $, алтернативата е какво тъкмо да купуват вместо него. Отговорът, който се постанова непринудено, е - евро. Това е най-активно търгуваната валутна двойка на планетата. И двете парични единици имат най-голям дял както във валутните запаси на централните банки в света, по този начин и в световния търговски продан.

Еврозоната обаче е затънала до гуша в проблеми: неуверена районна икономика; провали от световните търговски разпри; неустановеност, произлизаща от проточилия се BREXIT, чийто край към момента не се вижда; голям букет от дългови принадлежности с негативна рентабилност. Всичко това е спирачка пред еврото, чиито финансови резултати през тази година са измежду най-лошите всред съперниците от развитите стопанства. Оптимистите се надяват, че в случай че някои от тези фактори изчезнат или най-малко отслабят въздействието си, единната европейска валута още веднъж ще стане атрактивна алтернатива за някои купувачи. Още повече през октомври тя се оживи и регистрира най-силния си месец против зелените пари от началото на 2018-а.

Но 2019-а не е подобаваща за игрички против щатския $, макар периодичен появяващите се прогнози, че той ще поевтинее. Просто тъй като след всяка краткотрайна слабос, доларът се завръщаше на бял кон и сякаш още по-силен, а при започване на предишния месец се изкачи даже до най-високата си котировка за последните повече от две години. Еврото пък падаше настойчиво през осем от първите девет месеца на 2019-а. И от началото на ноември още веднъж пое надолу, макар че някои "силни насрещни течения " се успокояват.

На първо място, Пекин и Вашингтон сякаш стартират да намират пресечни точки на ползите си. И първата фаза от предварителното съглашение сред тях е да стартират да анулират поетапно наложените от тях мита. Укрепването на примирието може да изостри апетита към придобиване на рискови активи и да отстрани залозите за зелените пари като избавително леговище. Договореното обаче срещало упорита вътрешна опозиция в Белия дом, съобщили на организация "Ройтерс " добре осведомени източници. Така че към този момент поевтиняването на американския $ се отсрочва. Нещо повече, той още веднъж потегли нагоре.

Сделката за BREXIT има нов краен период - 31 януари, и заплахата от бракоразвод без съглашение до края на годината отпада. Новият ръководител на Европейската централна банка - Кристин Лагард, пък слага по-решително въпроса за фискални тласъци в поддръжка на паричните, които да засилят и ускорят растежа на еврозоната. Тези позитивни сигнали са съпроводени и от по-оптимистични фундаментални индикатори за общността. Блокът на еврото е постигнал рекордни годишни остатъци по базовия си баланс - мярка, включваща настоящата сметка и чистата стойност на притока от директни вложения и на средства в скъпи бумаги. Германия регистрира през септември най-високия растеж на износа си от ноември 2017-а насам - 1.5% по отношение на август при предстоящо нарастване от едвам 0.4 %. Септемврийският импорт пък се е повишил с 1.3%, което уголемява комерсиалният остатък на страната до 19.2 милиарда евро против 18.7 милиарда евро през август. Производственият бранш на европейския мотор обаче остава в криза, само че пък фабричните поръчки бележат растеж.

Известно позитивно оживление има и при държавните облигации на страните от еврозоната. Доходността им се увеличи след новината за постигнатия пробив в комерсиалния застой сред Пекин и Вашингтон, като при някои от тях даже се изкачи над нулата. На банкова конференция на 8 ноември обаче членът на управителния съвет на Европейската централна банка Бостян Васле уточни, че институцията ще продължи да ползва досегашната си великодушна парична политика до момента в който изискванията не се подобрят. И че лихвените проценти ще останат ниски "за по-дълъг интервал от време ".

Плюсовете и минусите допускат внимателен метод към валутния крос евро/щатски $. Новите прогнози са, че единната европейска валута ще се търгува в диапазона 1.14-1.16 щ. $ през първото полугодие на 2020-а.

Засега обаче силата е на страната на зелените пари и те я черпят от краткотрайното помирение сред Белия дом и Пекин, колкото и проблематично да е то. Те се изкачиха на 8 ноември до най-високата си за последните три седмици стойност към единната европейска валута от 1.1025 щ. $ за едно евро. Солиден е растежът и по отношение на японските пари - 109.34 йени за един $.

Търговският пробив поддържа и китайската валута, която още веднъж слезе под 7 юана за един щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР