За олиото имаме 4 години запаси от слънчогледово семе. Всичко,

...
За олиото имаме 4 години запаси от слънчогледово семе. Всичко,
Коментари Харесай

Асен Василев за цените на олиото: Медийна истерия, повтаря се същото като при горивата

„ За олиото имаме 4 години ресурси от слънчогледово семе. Всичко, което се случва с цените, са медийни нервности “. Това счита финансовият министър и вицепремиер Асен Василев за големите опашки за олио в цялата страна, които доведоха даже до

Според Василев в този момент се повтаря моделът с горивата – в обществените мрежи се пускат фотоси от дребни магазини с високи цени, а в действителност цената в по-големите хипермаркети е естествена.

Преди дни министър председателят Кирил Петков упрекна младежкото придвижване на ГЕРБ в спонсориране на фотоси от бензиностанции с високи цени на горивото, което докара до суматоха и дълги опашки за презапасяване, макар че недостиг няма.

„ Ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията за протичащото се към олиото. Ако тя не се задейства бързо, ще мислим дали този състав на Комисия за защита на конкуренцията е най-удачният ", съобщи министърът в изявление за БНР в неделя.

Асен Василев добави, че в ръководещата коалиция няма реализирано единодушие за прекъсване на износа на зърно, защото сега България има „ два пъти повече зърно, в сравнение с ни би трябвало до 2023 година, с цел да подсигурим самун, брашно, фуражи “.

„ Налагането на възбрана не е добър вид за България, тъй като има повече зърно от нужното и е добре да има експорт. Ние прилагаме доста по-меко решение - закупуване на зърно за страната “, сподели той.

По-рано, в изявление за Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова разгласи, че ръководещите обмислят изключителни ограничения поради спекулата с основни артикули около войната в Украйна. " На последната среща на министрите на земеделието в Европейски Съюз предупредихме, че България е подготвена да задейства член 36 ог контракта с Европейски Съюз, който разрешава на страните членки да спрат износа при формсмажорни обстановки като война и пандемия ", сподели тя.

Според нея сега няма недостиг на артикули и спекулатата ще се възстановява по пазарен път, само че все пак „ страната би трябвало да реагира “.

Преди дни Нинова и Василев упрекнаха производителите на слънчогледово олио в далавера и обявиха, че стартират инспекции поради подозрения за картелни сделки в бранша.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР