За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има. В

...
За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има. В
Коментари Харесай

Няма осигурен газ за октомври

За октомври нямаме обезпечени количества газ, за септември има. В момента не са вероятни обезщетения, тъй като няма настоящ парламент. Това разгласи служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет след съвещанието на Кризисния щаб по енергетика.
" Положението е такова, че преговарянето с " Газпром износ " е към този момент неизбежно ", призна Алексиев. " Очевидно би трябвало да се обърнем към " Газпром ", съобщи и служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му договарянията ще бъдат " доста дълги и доста тежки ". Това не било като да пуснеш един имейл.
В неделя съветският дипломат Елеонора Митрофанова съобщи, че при политическа воля от страна на България проблем за възобновяване на доставките няма да има. " Никога не съм казвал, че " Газпром " не е в листата с фирмите, с които желаеме да преговаряме. Напротив, постоянно съм твърдял, че те са една от вариантите ", сподели в отговор на въпрос министърът на енергетиката.
До тази развръзка се стигна откакто в края на предходната седмица Христов разгласи, че единствено един танкер с полутечен газ ще може да разтовари България, без значение че държавното управление на Кирил Петков бе договорило 7 танкера. Служебното държавно управление обаче уточни, че не може да обезпечи евтини слотове за разтоварването им. Предстои танкерът да бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от потребностите за октомври. Ноември и декември не са обезпечени, сподели още тогава министърът.
Васил Велев от АИКБ съобщи, че бизнесът не може да работи при сегашната цена на природния газ. Според него пределната цена на газа е 250 лв. за мегаватчас, а на фона на протичащото се на пазара постижими са цени от 200 лв. за мегаватчас. За Велев това може да стане при " реактивиране на контракта с " Газпром Експорт ". Това би икономисало 180 млн. лв. на месец, сочат изчисленията на работодателите. Газ на каквато и да е цена не ни би трябвало, съобщи Велев.
Министърът на енергетикатаа употребява брифинга, с цел да се оплаче от наследството, което получава в бранша.
" Газ на каквато и да е цена има, само че тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е систематични доставки на оптимална цена ", разгласи Христов и добави, че държавното управление ще търси газ на оптимална цена, а не какъвто и да е газ. " Интерконекторът с Гърция на процедура сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, в това число и пред президента, че ще проработи от 1 октомври ", съобщи министърът.
Христов заяви, че държавното управление стартира договаряния с Азербайджан за договаряне на спомагателни количества газ. Според министъра Азербайджан може да усили с 50% доставките по към този момент подписания контракт. Цените за новите количества обаче ще са разнообразни. Той се надява в микса да влязе газ от " Газпром " и Турция, като се реализира цена от 250-300 лева за мегаватчас.
Министърът заяви още, че стартира съществена реструктуризация на " Топлофикация София ", определяйки работата й все още като напълно неефективна. Оценката му е, че в случай че столичната топлофикация продължи да работи по същия метод, дългът й за газ ще пораства с по 300 млн. лева месечно. Той заяви, че в " Топлофикация София " се основава работна група от финансови и механически експери за цялостно преструктуриране на предприятеието и намиране на вложения за преоборудването му. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 >

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР