За около година и половина 10 процента от пушачите в

За около година и половина 10 процента от пушачите в ...

10% от пушачите в София ползват бездимните устройства на Филип Морис.


За около година и половина 10 процента от пушачите в София и 6 на сто от тези в останалата част на България са започнали да ползват бездимните устройства IQOS (Айкос) на тютюневия гигант "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ). Това съобщи Христос Харпантидис, управляващ директор на компанията за Югоизточна Европа пред български журналисти във вторник, след като цигареният концерн се включи в технологичното изложение "Уебит" в София.

Според броя на продадените устройства у нас 150 хиляди са българите, преминали към по-безвредната алтернатива на пушенето, но сред тях има и такива, които ползват и "Айкос", и традиционните цигари.

По думите му страната ни е сред отлично развиващите се пазари на "Айкос", а Япония като първа държава където започват продажбите на алтернативните тютюневи изделия остава лидер в този сегмент на продажбите на ФМИ с 22 процента потребители на продукта.

Очакванията на тютюневия концерн са след даденото преди две седмици разрешение от американската агенция по храните и лекарствата за продажбата на тези продукти в САЩ https://www.mediapool.bg/sasht-razreshiha-prodazhbata-na-nagrevaemite-tyutyunevi-produkti-iqos-news292757.html техният пазар в световен мащаб да нарасне.

"САЩ са огромен пазар  с 40 млн. пушачи и разрешението от Агенцията по храните и лекарствата е голям успех", коментира главният изпълнителен директор на концерна Анде Каланцопулос. По думите му разрешителното легитимира научните изследвания за намаляване вредата за здравето при ползването на нагреваемите тютюневи изделия на ФМИ спрямо конвенционалните цигари и слага край на коментарите дали са алтернатива на традиционното пушене.

Източник: mediapool.bg