За общо над 10 години управление, от ПП ГЕРБ неизменно

...
За общо над 10 години управление, от ПП ГЕРБ неизменно
Коментари Харесай

ДЕН за Бюджет 2021: Пир по време на чума

За общо над 10 години ръководство, от Политическа партия ГЕРБ непроменяемо водеха бюджетна и обществена политика на „ постни пици”, на изкуствени бюджетни остатъци, на заледяване за дълги интервали на множеството обществени и пенсионни заплащания. Това считат от Политическа партия ДЕН във връзка Бюджет 2021. Ето какъв е техния разбор:

Ненадейно, тъкмо в последната година на сегашния им мандат, по време на невиждана здравна и икономическа рецесия и спад на бюджетните доходи, ръководещите взеха решение, че е подобаващ миг, да развържат обилно „ кесията”. Започнаха ден след ден, без кардинална, икономическа и финансова логичност, да „ раздават” един „ дъжд” от парични средства, само че единствено за избрани структурни и обществени групи от обществото. С тази непредвидена и непланирана „ щедрост”, поражда сериозна заплаха, да се слагат под сериозен риск, държавния бюджет, фискалните и ERM-2 правила и критерии.

Заплашва се мотивацията за обезпечаване и справедливото установяване на пенсиите, с което поражда заплаха за целия пенсионен модел, в който ръководещите към този момент предизвикаха премного проблеми и дефицити. Противопоставят се изкуствено разнообразни браншове на стопанската система, както и обособени пластове, групи от обществото и обособените единици в самите тях. Защо ръководещите не бяха най-малко частично толкоз великодушни през нито една от над 10г. ръководство, в които имаше следващи години на локален и повсеместен международен стопански напредък и доста преизпълнение на приходната част на бюджета със обилни остатъци в края на годината?

Защо тогава тези средства, вместо за обективни пенсии и надграждане на здравната система, бяха целеустремено изсипвани и прахосвани с загуби от милиарди в дупки без дъно, скрити партийни и олигархични каси и бомби със закъснител като: КТБ; АЕЦ Белене; другите разновидности на Южен поток, Марица-изток 2, ББР-ПИБ и редица схеми по еврофондове. В някои от тези „ бездънни ями”, даже в тази и идната спешни година, ще не престават да се наливат нови милиарди, вместо да послужат за финансов, здравен и пенсионен буфер по време на рецесия, спад на стопанската система и приходите в бюджета? В момента на неговото обмисляне и приемане за 2021г., здравната и икономическата рецесии са без явен край, дълбочина и дълготрайност, която несъобразителност е безотговорна.

Съгласни сме, че като целокупност пенсиите, както и заплатите на огромна част от чиновниците в обществения бранш, са обичайно ниски и несправедливи, само че в тази ситуация, това „ изливане” на средства към тях се прави безпринципно, „ на калпак”, в напълно деформирани системи и без оглед на приноса и полагания труд.

Смесват се по неприемлив метод, пенсионни със обществени заплащания и политики. Ако всичко това се случи, преди да се извършат нужните промени в тези структури и системи, ще се реализира еднократен, неправдив и доста кратковременен резултат, с заплаха тези системите и бюджетът като цяло да се срутен още в първото полугодие на 2021 година Но нали до тогава изборите към този момент ще са минали и на хората с тези подхвърлени подаяния ще се разчита, да са благословили и подкрепили във вота си „ даващият бащица”, който вместо същински занаят и приходи, им е подхвърлил подсладено, бързо свършващо бонбонче.

С оглед взривоопасното развиване на здравния проблем с COVID-19, бързото блокиране на цели страни и нови повсеместни карантинни ограничения, може да се окаже, че държавната политика на свръхразходи, посредством изтегляне на заеми е избирателен „ Пир по време на чума” и когато уязвимите групи от обществото, в действителност ще имат потребност от подкрепяне, средства и запаси в бюджета може да няма, а вземането на нови заеми ще тежи и ще коства към този момент доста по-скъпо на бъдещите генерации. Подобно държание и ръководство на бюджета и финансите на държавно равнище е неприемливо и безконтролно.

Дори и наложителните за приемане стопански ограничения, още веднъж идват с огромно забавяне, без разговор и консенсус в обществото, с непрекъснати корекции и на парче. По този метод, те няма да дадат нужния резултат в макроикономически проект, мъчно ще запазят и още по-малко подтикват бизнеса и вложенията, а оттова няма да усилят дълготрайно приходите на работещите и бизнесмените, което ще докара до спад в Брутният вътрешен продукт и приходите от налози и осигуровки в бюджета. С популистките и чисто социалистически обществени ограничения на държавното управление, издръжката за живот на семействата няма да бъде увеличена дълготрайно, а след 6-9 месеца, когато свърши дълговия запас за това безпринципно разхищаване, всичко ще поеме внезапно надолу. Предлаганите ограничения, на правилото на подаянията, за следващ път ще облагодетелстват главно целевия електорат на ръководещите. За дребния, междинния бизнес, самонаетите и междинната класа жители, страната ще продължи да работи като „ мащеха”, да смуче приходите им като кърлеж, при липса на обществена правдивост, а отсреща при проблеми, да им предлага само неработещи и ненужни кредитни механизми. Безработните лица, трайно неработещите, или тези в майчинство, също са лишени от достъп до държавните ограничения или остават със замразени обществени заплащания.

Безпринципното и нецелесъобразно изтичане на големи по мярка средства в нереформирани браншове, без съществуване на задоволително доходи в бюджета за тях и финансирани с задължения, припомня на икономическата политика на държавното управление на Жан Виденов през 1996 година Всички знаем, по какъв начин приключи тя и неговото ръководство през зимата на 1997-ма. Дано не се повторят нещата още веднъж, тъй като ще е тъпо за българската стопанска система и бюджет, само че най-много за българските жители, в случай че се наложи още веднъж да го преживеят.

Управляващата коалиция, налагаща тези политики и настояща като безотговорни популисти и левичари, ще би трябвало да понесе цялата отговорност и изчезне безславно от политическия хоризонт.

От Гражданско съдружие ДЕН, призоваваме за разговор и публичен консенсус за приемане на цялостна бюджетна и обществена стратегия с антикризисни ограничения и за следкризисно възобновяване на българската стопанска система и пенсионна система, като първоначално и заради необходимост, бъдат признати следните политики и ограничения:

• Преизчисляване, предшествано от осъвременяване към 2019г., на всички пенсии. Подобно не е осъществявано от 2008г. и ще даде справедливи-съвременни пенсии на по-отдавна пенсиониралите се, като резервира пенсионния модел, по отношение на приноса на всеки един пенсионер към системата, вместо налагане на административни минимуми, закрепени добавки и основаване на еднообразно оскъдно болшинство от пенсионери с друг принос към системата. Това ще резервира мотивацията на в този момент работещите, да се обезпечават на действителните им приходи. Социално слабите пенсионери, да бъдат подпомагани посредством системата за обществено подкрепяне, а не от пенсионната;

• Да не се основава неестествен спор сред обезпечаването за пенсия към ДОО/НОИ и това в частните ФДПО, което като логичност и като название е упоменато за „ допълнително”, а не напълно заместващо. Спешна смяна в размера на съкращаване на пенсията от ДОО/НОИ за сметка на тази от ДЗПО за първите пенсионери в УПФ и бързо споразумяване на етапа на погашение на пенсии от тези фондове;

• Увеличаване на размера на компенсацията през втората година от майчинството, от замразения с години размер от 380 лева, до този на минималната работна заплата за страната, за стимулиране на раждаемостта и издръжката на живот на фамилиите с новородени деца в този спешен период;

• Облекчения и действително подкрепяне на бизнеси, държавни и общински структури и самонаети, в които фактически има забележителна или цялостна загуба на приходи и риск от банкрути.

• Подпомагане на чиновниците на компании с понижена претовареност и приходи, трайно безработните, младежите, в този момент излизащи на пазара на труда или с дребен стаж, които са най-силно уязвими и в риск да останат дълго време без претовареност и доходи;

• Намаляване на Данък добавена стойност на 18%, като за питателните артикули от първа нужда, учебниците и медикаментите, да е 9%, а за медикаментите, стоките и апаратурата свързани с битката с COVID-19, да са с нулева ставка;

• Увеличаване на прага за регистрация по Данък добавена стойност на 200 хиляди лева.;

• Замразяване на всички неефективни и в полза на непознати страни или локални олигарси енергийни планове и производства, както и преустановяване на основаването на държавни инфраструктурни и търговски монополи, които ще обхванат нови милиарди единствено в идната спешна година;

• Изготвяне, посредством необятно разискване и консенсус, на всеобхватна стратегия за следкризисни ограничения за стопанската система, обществената сфера и опазването на здравето, както и за най-пострадалите браншове.

• Осъществяване на първа стъпка на финансова децентрализация, посредством преотстъпване на 20% от Данъка върху приходите на физическите лица, работещи в границите на територията на общината, непосредствено в локалния бюджет.

• Промени в конституцията на Република България за въвеждане на второ равнище на локално самоуправление:

– с директен избор на районен шеф и районни препоръки, които създават нормативни актове и реализират ръководство в границите на територията;
– образуват личен бюджет;
– образуват данъчна и капиталова политика в региона;

• Смела районна политика за бързо превъзмогване на големите междурегионални разлики в качеството на живот;

• Прекратяване порочната бюджетната политика на прикрито преразпределяне на приходите от един тип данъчни или осигурителни приходи и пренасочването им в напълно други разходни пера, както и основаването и изразходването на изкуствени остатъци в последните месеци на годината без обмисляне и надзор и глоба от националното събрание;
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР