За общи усилия на цялото общество срещу дезинформацията и фалшивите

...
За общи усилия на цялото общество срещу дезинформацията и фалшивите
Коментари Харесай

Захариева призова за общ фронт в борбата с фалшивите новини

За общи старания на цялото общество против дезинформацията и подправените вести прикани вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в тирада пред гостите на Шестия Световен конгрес на осведомителните организации, проведен от Българска телеграфна агенция с поддръжката на Министерството на външните работи.

" Усилията освен на политиците, само че и на цялото общество би трябвало да бъдат ориентирани към разпознаването и битката с разпространяването на подправените вести и дезинформацията. Само дружно можем да преодолеем недоверието в обществото, което те пораждат ", сподели вицепремиерът.

Външния ни министър акцентира, че България и нейните сътрудници в Европейския съюз към този момент са взели ограничения със основаването на особено звено към Европейската комисия за битка с дезинформацията и подправените вести, които водят след себе си отрицателни феномени като популизъм, език на омразата, назадничавост и краен шовинизъм " Именно тук на Балканите преди съвсем век е родена крилатата фраза, че муха и политик се убиват най-лесно с вестник. Днес това даже е по-лесно, само че и по-мащабно - с няколко клика и с един пост в Интернет ", сподели Захариева пред гостите на конгреса, чиято тематика тази година е " Бъдещето на новините ".

Във време на глобализация и развити технологии обичайна публицистика има особена отговорност да бъде поръчител на достоверността на информацията, акцентира министър Захариева.

Тя посочи спада в доверието на медиите в световен мащаб. Според последно проучване на Института на Ройтерс доверието в новините в света като цяло е намаляло с 2 % до 42 на 100 спрямо предходната година. Според същото проучване в България 40 на 100 от популацията се доверява на новините като цяло, във Франция единствено за последните 4 години доверието към вести е спаднало с 14 % до 24 на 100, в Германия се отбелязва спад с 13 на 100 до 47 %.

" Може би е пристигнало времето да се замислим и да спорен крилата фраза на създателя на Си Ен Ен Тед Търнър, че " неприятната вест е най-хубавата вест ", съобщи Екатерина Захариева.

Тя пожела на публицистите почтено да отстояват престижа си на " Четвърта власт " и поздрави Българска телеграфна агенция за прелестната организация на конгреса.

При основаването си преди 121 години Българска телеграфна агенция е била част от Министерството на външните работи и изповеданията като работа за " снабдяване на телеграфни известия за събитията в чужбина ". Първите й клиенти са точно държавните институции и непознатите дипломатически представителства.

Шестият международен конгрес на осведомителните организации е най- огромното медийно събитие в България, в което вземат участие медийни водачи от над 100 страни от 5-те континента, измежду които изпълнителния шеф на " Прес асосиейшън " и президент на Световния съвет на осведомителните организации - Клайв Маршал, президентът на ДПА и президент на Европейския алианс на осведомителните организации, шефът на Института на Ройтерс Расмус Нилсен, журналистът и публицист Ерик Уайнър и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР