За образование да бъдат отделяни по 5 процента от брутния

...
За образование да бъдат отделяни по 5 процента от брутния
Коментари Харесай

АБВ: 5% от БВП да отива за образованието

За обучение да бъдат отделяни по 5 % от брутния вътрешен артикул /БВП/, желаеха след среща политическа партия АБВ и Синдикатът на българските учители, съобщи БНР.

Според тях обществената политика в страната би трябвало да бъде провеждана през просветителната система. Агресията в учебно заведение и непрестанно изменящата се образователна стратегия са измежду най-големите проблеми на образованието, уверени са както от АБВ, по този начин и от учителския профсъюз.

В момента за обучение се отделят 3,6 на 100 от брутния вътрешен артикул.

"Да ни се размахва пръст: "Ако на следващия ден не вдигнете % на бюджета за защита, ние ще ви напляскаме " - не, за нас най-важното е образованието и здравето на нацията, " отговори водачът на АБВ Румен Петков на въпрос от кое място би трябвало да дойдат останалите средства, с цел да се доближи до 5 %

Според Петков повече пари за обучение могат да бъдат открити посредством ефикасни дейности против контрабандата на горива и цигари.

"Не бива над превъзмогването на тези дейности да се гледа единствено като на повишение на пенсиите и повишение на заплатите в държавния бранш ", уточни още той.

АБВ упорстват също по този начин и за понижаване на Данък добавена стойност върху учебниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР