За обединение на усилията на държавата и местните власти за

...
За обединение на усилията на държавата и местните власти за
Коментари Харесай

Радев: Държавни и местни власти да популяризират културните и историческите паметници по-активно

За обединяване на напъните на страната и локалните управляващи за разкриването, реставрацията и по-активното разпространение на културно-историческото ни завещание прикани президентът Румен Радев. Днес той разгледа  античния град Хераклея Синтика край Рупите, откакто организира срещи с кметовете на Сандански – Атанас Стоянов, и на Петрич – Димитър Бръчков.

Президентът приветства напъните на управленията на двете общини за дълготрайните цели, които си слагат за развиването на района. „ Местният край съчетава естествени дадености, неповторимо културно-историческо завещание, плодородна земя, което дава опция за доста вложения “, съобщи пред публицисти Румен Радев.

Президентът означи капацитета за развиване на туризма в района и даде образец с опциите за привличане на туристи в Хераклея Синтика, където сега се вършат археологически изследвания и част от античния град е към този момент разкрита. „ Това е неповторим обект с голям капацитет и освен национално, само че и международно значение. Ние сме щастливи, че той е на българска земя “, съобщи президентът. Той приветства синхронната работа на локалната власт и на археолозите за реставрацията на обекта и построяването на инфраструктура до него. По думите на Румен Радев, финансовата инвестиция за научната активност, реставрацията и популяризирането на сходни открития, ще се възвърне неведнъж за страната и за локалната власт.

На среща с кмета на Петрич Димитър Бръчков президентът Румен Радев се ангажира да спомага за популяризирането на античния град в интернационален проект. Кметът срещна президента с плановете на общината за развиване на Хераклея Синтика като туристически обект. 

Демографската политика, достъпът до общинско опазване на здравето и обучение, както и опциите за финансова децентрализация на локалните управляващи бяха измежду тематиките, които президентът Румен Радев разиска на срещите си кметовете на Сандански и Петрич.

Президентът Румен Радев посети край Петрич високотехнологично дружество с автоматизирано произвеждане на зеленчуци и подправки. На среща с управлението на предприятието президентът съобщи, че триумфът на бизнеса от ден на ден ще зависи от внедряването на новаторски подходи с взор към бъдещето. По думите на президента потреблението на високите технологии ще направи българското произвеждане доста по-конкурентоспособно на интернационалния пазар. Предприятието, което през днешния ден той прегледа, е първото по рода си у нас и в Източна Европа и употребява изцяло автоматизирано развъждане в поточна линия от разсад до подготвена продукция, което разрешава целогодишно произвеждане без потребление на пестициди.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР