За няколко месеца нажеженият жилищен пазар в САЩ се охлади,

...
За няколко месеца нажеженият жилищен пазар в САЩ се охлади,
Коментари Харесай

Икономисти: Пазарът на имоти в САЩ е в рецесия

За няколко месеца нажеженият жилищен пазар в Съединени американски щати се охлади, като неотдавна навлезе в жилищна криза, съгласно някои икономисти. Забавянето ще се отрази негативно за стопанската система, само че може да даде благоприятни условия за някои купувачи, които могат да устоят на високи цени.

Продажбите на жилища започнаха да падат. Съществуващите жилища през юли са били продадени със сезонно поправен годишен ритъм от 4,81 милиона, най-ниското равнище от ноември 2015 година, с изключение на замразяването на пазара при започване на пандемията, написа изданието Barron " s. Продажбите на нови жилища също са намалели, спадайки до най-ниското си равнище от шест години през юли.

Вината за това, значително е на бързо възходящите лихви по ипотечните заеми. Исторически ниските равнища през 2020 година и 2021 година способстваха годишните продажби да скочат до равнища, невиждани от над десетилетия. Сега, след тазгодишния скок на 30-годишните ипотечни лихви, евентуалните купувачи, които биха могли да си разрешат жилище при лихвите от предходната година, се отдръпнаха.

Не се чака тези проценти да се върнат на исторически ниски равнища. Според анализаторът занимаващ се със строители на жилища в RBC Capital Markets Майк Дал бъдещите купувачи в доста метрополитени са уплашени. " Очакваме спадовете в търсенето в действителност да продължат през за известно време. "

" По-строгата парична политика от Фед и непрекъснато високите разноски за строителство доведоха до жилищна криза ", сподели основният икономист на Националната асоциация на строителите на жилища Робърт Диц по-рано през август.
 Защо от ден на ден американци търсят жилища в Европа
Защо от ден на ден американци търсят жилища в Европа

Кои дестинации избират за покупка на парцели

Последната прогноза на комерсиалната група за 2022 година планува спад на продажбите на съществуващи и нови еднофамилни жилища надлежно с към 14% и 16% по отношение на предходната година.

Икономистът от Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели Лорънс Юн характеризира скорошното оттегляне по сходен метод. " Свидетели сме на жилищна криза във връзка с намаляващите продажби на жилища и жилищното строителство ", сподели той по-рано този месец.

Жилищната криза ще се отрази на брутния вътрешен артикул. Общият дял на жилищното строителство в Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати е към 16,6% през второто тримесечие, съгласно данни на Бюрото за стопански разбори. Разходите за жилищно строителство, наеми и други жилищни разноски са включени в Брутният вътрешен продукт.

Пазарът на жилища е много потребен барометър за това накъде може да се насочи стопанската система ", споделя Лен Кийфър, заместник-главен икономист на Freddie Mac.

Свитото търсене смъкна цените на жилищата. Продажните цени както на съществуващите, по този начин и на новите жилища са нарастнали с най-бавния годишен ритъм от 2020 година през юли, съгласно данни на държавното управление и комерсиалните групи, оповестени по-рано този месец.

Купувачите които към момента са на пазара, може да виждат по-малко конкуренцията и по-ниски цени също. Продавачи на някои от най-горещите пазари на пандемията, като Бойзи, Айдахо, Денвър и Солт Лейк Сити, Юта, понижават цените.

В някои региони на страната през последните седмици се следи закъснение на растежа на цените на жилищата на годишна база. Средната продажна цена в Сан Франциско е била с 4,5% по-ниска от същото време предходната година, съгласно данни на Redfin, обхващащи четириседмичния интервал, приключващ на 21 август. В други елементи на Силициевата котловина, като Оукланд и Сан Хосе, цените са се повишили непретенциозно в съпоставяне със същия интервал преди година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР