За някои това е продължителна разходка в красивите български планини

...
За някои това е продължителна разходка в красивите български планини
Коментари Харесай

Трекинг тръпки из България - защо планинските експедиции са все по-привлекателни у нас?

За някои това е продължителна разходка в красивите български планини - страната ни има доста какво да предложи - пейзажи, екопътеки, чист въздух. За други обаче трекингът е доста огромна тръпка - да провериш личните си благоприятни условия, да се сблъскаш с детайлите и да видиш какъв брой тъкмо здрава е палатката ти. Много е значимо какъв маршрут сме избрали, какви местности сме решили да посетим.

При актуалния трекинг се обхождат терени с висока степен на трудност - те са труднопроходими, крият и прочут риск. Продължителността им може да трае няколко дни, което е една от главните разлики с елементарните туристически обиколки в планината. Задължителна е цялостната и добра екипировка. По време на лесни или рискови преходи, които включват къмпингуване и нощувка, се изисква да имаме надеждно съоръжение, което се състои от туристически такъми и аксесоари от първа нужда.

За трекинг ще ви трябват раница, спален чувал, палатка и комфортни обувки. Към изборът на обувки би трябвало да се подхожда съществено.

Основната задача е да се избяга от забързаното всекидневие. Затова и множеството трекинг направления са много надалеч от обитаеми места. Не е нужно да организирате пътуването си сами - има туристически организации, които оферират направления.

Ком - Емине


.
Снимка:5Rphotography

Това е най-популярният трекинг маршрут у нас. Известен е още като маршрут Е3 и е най-дългият пешеходен туристически маршрут у нас - към 580 километра. Нарича се още “Маршрут на дружбата”.

Крайните точки на маршрута са връх Ком на запад, в непосредствена непосредственост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина. Трасето му съответствува с финалната права на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море.

Изминаването на дистанцията пешком е достижимо за към 18-25 дни в летни условия и 28 - в зимни.

Не е наложително да спите на палатка. Хижи и туристическите спални по пътя има и са разпределени относително добре. Не работят обаче непрекъснато - в някои има хижари през почивните дни, а в други храната е единствено с предварителна поръчка.

По маршута има заслони, тъй че преминаващият да може умерено да спи единствено със спален чувал. Някои от по известните заслони са подслон Орлово гнездо на връх Амбарица, подслон Ботев, подслон с чешмата 5-те чучура на Ришки проход, заслона на Хазим горския, огромен подслон на 10 км след Дъскотна и други.

Също по този начин има много места, където при неприятно време човек може да се подслони и да остане през нощта, като гарите Лакатник и Кръстец.

Приключение из Мальовишката котловина


.


Снимка: Алпийски клуб Планинец

Един от сложните направления у нас е двудневният преход към връх Злия зъб. Преминава се през Via Ferrata Куклата - най-високия и важен у нас “Железен път” - система от железни въжета, въжени мостове, стълби и парапети, която разрешава превъзмогването на труднодостъпни скални терени.

“Железния път “ на вр. Куклата 2257 м е добър избор за хора, които желаят да усетят адреналина от катеренето по отвесен терен, който в естествени условия би бил подобаващ единствено за катерачи с богат опит.

Връх Куклата е ситуиран в непосредствена непосредственост до х. Мальовица, а от него се откриват невероятни панорамни гледки към целия Мальовишки дял, както и към прилежащата котловина на Урдина река и Зелени хълм.

Маршрут Е4


.


В България правата на Трансевропейския маршрут Е4 е позната като Траверсът на четирите планини – един типичен маршрут, обичан и оценен от всички планинари - Витоша, Верила, Рила, Пирин.

Преходът продължава няколко дни с към 6-10 часа катерене.

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР