За някои от родните митничари и специалисти по сигурността струните

...
За някои от родните митничари и специалисти по сигурността струните
Коментари Харесай

Евелина Бодукова-Марино и Христо Маринов-Марино: Цигулката не е оръжие, а музикален инструмент!

За някои от родните митничари и експерти по сигурността струните на цигулката очевидно са оръжие и по тази причина музикалният инструмент би трябвало да пътува на борда на самолетите без тях. Това научила на личния си тил асеновградчанката Евелина Бодукова-Марино, която от 2002 година живее в италианския град Кремона дружно със брачна половинка си Христо Маринов-Марино.

Семейство Марино минават за едни от най-известните производители на струнни принадлежности на Апенинския полуостров и измежду техните клиенти са фамозни на Ботуша и по целия свят музиканти като Салваторе Акардо, Бруно Джурана и Даниел Авшаломов.

При един от полетите си до родината и назад обаче семейство Марино, както в Италия са известни двамата български лютиери, стават жертва на неприятна преживелица на летище Пловдив на 5 ноември преди полета си за Милано-Бергамо с авиопревозвача „ Ryanair ”.

„ Бяхме принудени от шефа на промяната, който отговаряше за сигурността, да свалим струните на цигулката, с цел да не бъдат иззети и изхвърлени. Когато разбра цената им, най-малко ни разреши да ги оставим на нашите родители, пристигнали да ни изпратят на летището. За тях струните на цигулката били „ режещи предмети ” и евентуално рискови ”, описа Ева Бодукова-Марино.

„ Отговорникът по сигурността даже се похвали по какъв начин неотдавна по същата причина предиздвикали музиканти да смъкват струните от китарите си ”, добави картинката брачният партньор й Христо Маринов. Прочутият по целия свят лютиер мощно се тормози, когато от „ Труд ” разбра, че въпросният чиновник по сигурността ще бъде осъден за престараването си.

„ Лично за мен е престарание да накажеш човек за това, че си прави работата. Все отново той е отговорник по сигурността и прецизно извършва инструкциите за сигурност на полетите. Но и на него някой би трябвало да му изясни, че от всяко предписание има и изключения. И музикантите и техните принадлежности са едно от тях. Говорих с мои другари и сътрудници от Израел, Палестина и Съединени американски щати, където контролът по летищата е най-строг от целия свят, и те останаха потресени от случилото се с нас на летище Пловдив. Световна процедура е цигулари, виолисти, виолончелисти, китаристи тем сходни, да пътуват дружно с инструментите си на борда на самолета. Такива музикални принадлежности не се оставят в багажното поделение, защото са с доста нежен корпус, а някои костват даже над 1 милион $ или евро. Затова и във Facebook на български и британски ги призовахме да заобикалят да летят до Пловдив досега, в който чиновниците по сигурността на аеропорта наоколо до родния си Асеновград не покажат по цивилизовано отношение към струнните музикални инструменти“, разяснява Ева и Христо Марино.

Двамата обясниха, че даже за закупили обособен „ лоу-кост ” билет за цигулката и на нея й се полагало настрана място в самолета за Милано-Бергамо.

„ Самата цигулка е застрахована за 20 хиляди евро, само че за нас тя е скъпа, защото е направена с доста обич и особено за млади български дарования, които да пробият с този струнен инструмент на огромната интернационална сцена. Тази цигулка съм я основал и посветил на татко ми, а за последно с нея свири Лили Милчева от Кюстендил, която в този момент към този момент е в Ню Йорк. Скоро тази цигулка ще попадне в ръцете на друго надарено българско дете ”, разкри Христо Маринов-Марино.

Той изясни, че за него е фасулска работа да разглоби и сглоби един струнен инструмент, защото е лютиер по специалност, само че сходни условия по летищата могат да основат огромни проблеми на самите музиканти.

„ Всеки един инструмент има своя лична „ душа ” и тон и те се дължат на фината конфигурация. За фина конфигурация на инструментите си при нас в Кремона особено идват цигулари и виолисти чак от Щатите, Англия и други далечни страни ”, добавя Христо Маринов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР