За някои от нас изразът „Трета световна война" е просто

...
За някои от нас изразът „Трета световна война" е просто
Коментари Харесай

Дронове и супероръжия изместват самолетите и бомбите ВИДЕО

За някои от нас изразът „ Трета международна война " е просто медийно факсимиле за привличане на повече внимание. За други, обаче, които имат дядовци, прадядовци или прапрадядовци, изпитали лишенията и ужаса на войната върху гърба си – самото изговаряне на "трета международна война " буди паника и боязън. За нова международна война заговорихме, откакто Съединени американски щати унищожиха висшия ирански военачалник Касем Сюлеймани.

Безпилотните летателни системи, по-познати и като дронове - към този момент не са единствено част от филмовите сюжети. Днес те са нужни в разнообразни сфери от живота ни и по тази причина се създават разнообразни видове. Някои от тях, наричани "новите оръжия ".

„ Един от огромните проблеми, които са в Пакистан и Афганистан, са съпътстващи жертви. Взимат се ограничения за тяхното минимизиране и едно от тях е едно оръжие, което стартира да се вижда в последните няколко години – вид на ракетата „ Хелфайър “.

Автомобил, в който пътуват терористи, тя отваря едни остриета и безусловно нарязва, унищожава, всичко, което се намира в този автомобил. Много нечовешко оръжие, само че минимизира жертвите…

Мнението е, че става въпрос за едно нарушение на интернационалното и хуманно право, изключително, когато тези интервенции се случват на територията на трета страна, която няма нищо общо със протичащото се.. Нещата са в една сива зона “, изясни Красимир Грозев, основен реактор на сп. "Аеро ".

В началото на предишния век в Обединеното кралство е създаден първият безпилотен летателен уред за неведнъж потребление, наименуван "Queen Bee ". А през 1948 година в Съединени американски щати е основан първият разследващ уред от този вид.

Стефан Христозов е основател на блога "Безпилотни системи България ". Той разяснява, че България има също своите разработки още от 60-те години.

„ В България нещата стартират 67-ма година с кап. Милчо Йорданов, той показва един полет с неговия персонален уред за управлението на полета, в който взе участие за зенитна пукотевица, за да се подтиква полета на зенитни ракети.

Те го възприемат, това мигновено става държавна политика. 3 години по-късно към този момент има открит завод, в който тези неща стартират да се създават и прототипират. Това с годините се развива, идвали са конструктори даже от Съветския съюз от Израел по какъв начин се вършат безпилотни системи.

Това ноу хау сме го изгубили на по-късен стадий. "Нити " – това беше една разработка, правена за министерството на вътрешните работи – 2010 година някъде стопират активност заради простата причина, че продуктът им не е общопризнат за работа “, съобщи Стефан Христозов, основател на блога "Безпилотни системи България ".

На 30 декември Министерството на защитата разгласи социална поръчка за доставка до 2024 година на безпилотни летателни системи от два модела за планирана обща стойност от 24 800 000 с Данък добавена стойност. Те обаче не са въоръжени, а за разузнаване.

„ България сега има няколко вида, които са доста базов клас, които се употребяват от сухопътни войски, те са подарък от Съединени американски щати.

Сега сега ще се опитаме да си купим няколко бройки от тези базов клас. Дали България ще има нещо по-сериозно, което ще носят оръжие, е въпрос на политическо решение.

Сега сега се създава един проект за превъоръжаването на България, който ще бъде до 2030 година Той би трябвало да е подготвен напролет, тъй че вътре може да има заложени и въоръжение от по-скъп клас “, изясни Грозев.

До какъв брой готови са съседите ни:

„ Сърбите са един образец от Европа, който закупи китайски дронове, тактически дронове, с които могат да употребяват по-сложни задачи с изключение на наблюдаване, могат да целеуказват и да бомбохвърлят.

Турция е различен образец, те споделят нашата държавна политика ще е да разработим такива машини, колкото и да ни струва…

Десетина години по-късно техните дронове летят в Австралия, Сирия и Либия – това са най-горещите точки на планетата сега “, сподели Христозов.

Марк Гудман дълги години е част от изследователския център на НАСА, работил е за ФБР и Интерпол. Наричан е още ченге от бъдещето. Той споделя терзанията си, че технологиите могат да ни донесат и техно-утопия.Историята помни...

"В Сирия се оказва, че тези апарати, които хората ги свързват с играчки, те могат да се употребяват и за стартиране на гранати и стават оръжия за някаква форма на тормоз. Имаше няколко опити за атентати, да вземем за пример венецуелския президент се пробваха да го убият по подобен метод “, изясни още той.

„ Иран единствено през миналата година нанесе удар с едни дронове и крилати ракети върху едни големи петролни съоръжения в Саудитска Арабия, когато безусловно за 1 нощ производството на нефт в Саудитска арабия падна на половина.

Беше забавно по какъв начин критичнатa инфраструктура на една страна може да се пази от безпилотни апарати, които са дребни и мъчно откриваеми “, сподели специалистът.

С усъвършенстването на другите видове дронове се отваря и цяла нова ниша. Вече се създават и по този начин наречените антидронове.

„ Израел постоянно са били една от водещите народи и е срамотия, че в миналото те са идвали тук да се учат.

В момента имат най-модерните системи за въздушна защита, противоракетна защита. Успяват да създадат едни от най-хубавите модификации на въздухоплавателни средства и имат и едни от най-хубавите дронове, щом Германия и Швейцария им се доверяват.

Това са комплицирани системи с разнообразни съставни елементи и бях сюрпризиран да схвана, че даже и в България има компания, която прави такива неща “, изясни Христозов.

Нараства ли заплахата от закононарушения и може ли да се злоупотребява с потребителските дронове ?

„ Съществуват и дронове, които са пригодени за окачане, доста постоянно риболовци ни звънят, че желаят да си хвърлят захранката, такъмите в язовира и примерно това е подобен модел, на който има особено прибавен порт, който може да пуска от въздуха освен захранка, може да пуска всичко…. “, Стоян Йорданов, сертифициран дрон водач.

„ Как се пазиме изобщо от тези неща и няма ли да има някакви по-особени ограничавания в потреблението и произвдосвото. Другото, което е, изкуственият разсъдък.

Дали тези безпилотни апарати, които са чисти реализатори, употребявайки един стеснен изкуствен интелект те да вземат решение сами по какъв начин да ударят какво да ударят, дали това е задачата или не. И това нещо ще забележим “, разяснява Грозев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР