За някои магарешкият бодил може да е просто скромен плевел,

...
За някои магарешкият бодил може да е просто скромен плевел,
Коментари Харесай

Защо магарешкият бодил е символ на Шотландия?

За някои магарешкият трън може да е просто непретенциозен бурен, само че за шотландците е народен знак. И въпреки всичко, по какъв начин, наред с тартана (шотландското каре) и килта (шотландската поличка), бодилът е станал измежду най-разпознаваемите знаци на гордите британци?

В интерес на истината никой не знае, само че легендата споделя, че една нощ викингите дебаркирали на английския бряг с желание да нападат в засада спящите шотландци. За да стъпват по-тихо, скандинавците даже си свалили обувките. Груба неточност, тъй като, до момента в който се промъквал, един трагичен викинг се убол на магарешки трън и изкрещял от болежка. Виковете му били задоволителни, с цел да разсънят шотландските кланове, които отблъснали врага малко преди да бъдат заклани в съня си.

Няма исторически доказателства за тази преживелица, само че шотландците, като всички други, обичат положителните истории. Ето за какво всяка пролет, когато бодилът разцъфне, е време за всенародни радостния. Естествено, добре поляти с „ огнен “ скоч.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР