За някои идеята за работа от вкъщи е истинска мечта

...
За някои идеята за работа от вкъщи е истинска мечта
Коментари Харесай

Домашен офис на пълни обороти

За някои концепцията за работа от у дома е същинска фантазия – без пътувания до офиса и ненужни против, чиста работливост. За други тя е ужасяваща. Те считат, че в случай че работят от у дома, няма да могат да изпълнят дилемите си. В този миг обаче, за множеството от нас няма избор - готови или не, ще би трябвало да се научите да работите от у дома.

Като коуч, занимаващ се с ръководство на времето, мога да ви дам няколко съвета по какъв начин да бъдете продуктивни, работейки от разстояние:

Придържайте се към откритата рутина

Доколкото е допустимо, пробвайте да възвърнете чувството си за нормалност като се придържате към към този момент откритата рутина, която следвате в всекидневието си. Ако се храните в тъкмо избран интервал от време, продължете да следвате този график. Същото важи и за почивките и упражненията. Всичко, което може да остане непроменено, би трябвало да бъде непокътнато. По този метод вие намалявате броя на решенията, които би трябвало да взимате всеки ден. Освен това, загърбването на рутината бързо ще увеличи равнищата ви на отмалялост и ще понижи вашата работливост. Един ден ще осъзнаете, че макар че сте в дома си от самото начало, към момента не сте сменили старите си облекла (това си е сериозен проблем, изключително в случай че постоянно ви се постанова да се включвате във видеоконференции).

Задайте си ясно дефинирано работно време

Когато работите от у дома нямате естествената конструкция на работно време, присъща за офиса. Имате повече еластичност, която обаче е нож с две остриета. Вероятността да работите доста повече, или пък доста по-малко от нормалното, е доста огромна. Решете от какъв брой до какъв брой часа ще работите и се придържайте допустимо най-стриктно към графика си.

Създайте си „ домакински офис “

Някой от вас може да имат местенце в дома си, което употребяват като „ офис “, а други може да нямат свободно пространство за сходно „ поделение “. Ако попадате във втората група, то би трябвало да си изберете нормално място от вашия дом, което да играе ролята на офис, било то масата в кухнята, дивана или бюро в спалнята. Както се споделя, отбележете територията си! Постарайте се да декорирате мястото си по подобен метод, че то да ви припомня за вашия офис – натрупайте тетрадки за писане, сложете фотография на ваш непосредствен или саксия с цвете. След това би трябвало да измененията и метода, по който гледате на това място, като всякога си повтаряте на разум „ Тук съм в „ работен решим “. И противоположното, когато не работите, избягвайте да прекарвате време в този ъгъл на вашия дом.

Изяснете дейностите, които ще вършите в работно време

Когато за първи път започнах да работя от у дома, аз не се справях изключително добре с разпределението на нещата, които ще върша в границите на работното си време. Някои дни аз прекарвах слънчевите часове от денонощието в срещи с другари и вървене по магазини, след което работех до късните часове на нощта. Когато най-сетне съумях да внеса ред в графика си и да придобия възприятие за баланс, осъзнах, че най-важното нещо при работата от разстояние е ясното дефиниране на  нещата, които ще върша и които няма да върша в работното си време. Битовите задания като миенето на чинии, прането и готвенето бяха оставени за обедната отмора или времето преди и след работа (подобно на нормалния график, който следват хората, които работят в офис). Съветвам ви да приемете сходни правила и да сегментирате дилемите, които ще изпълнявате в работно време и тези, които остават за свободното ви време. По този метод няма да прекарате половината от деня си в разчистване и нареждане на вашия дом, игнорирайки значими задания в работата.

Активно търсете обществено взаимоотношение

Предвид подхванатите по целия свят ограничения за ограничаване на обществените контакти, човек разполага с все по-малко благоприятни условия да контактува с други. Именно в тези сложни времена обаче ние имаме най-голяма потребност от това да бъдем свързани с други хора, с цел да бъдем щастливи, здрави и продуктивни.

Изолацията може да докара до меланхолия и тревога даже при най-уравновесените хора. За това е значимо да се уверите, че всеки ден отделяте най-малко няколко минути на някакъв вид „ връзка с хора “. Независимо дали става въпрос за диалог по телефона, известие или видео връзка, би трябвало да поддържате обществен контакт. Моят опит демонстрира, че най-хубавият метод да запазим успокоение в тези сложни моменти е като приказваме с наши другари и родственици и се смеем дружно! В такива интервал не би трябвало да бъдем сами.

Не мога да ви подсигурявам, че ще ви хареса да работите от у дома или че ще бъдете толкоз продуктивни, колкото когато работите в офис. Надявам се обаче, че тези препоръки ще ви оказват помощ да си върнете чувството за нормалност и да запазите успокоение, до момента в който тази спешна обстановка не свърши. Успех!

.....................

Елизабет Грейс Саундърс , коуч по ръководство на времето и създател „ Divine Time Management and How to Invest Your Time Like Money “, за Fastcompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР