За някои храни е очевидно кога стават за ядене и

...
За някои храни е очевидно кога стават за ядене и
Коментари Харесай

Ето какво трябва да знаем за трайността на храните

За някои храни е явно по кое време стават за ястие и по кое време – за мятане. За други се чудим – какъв брой време устоят в хладилника; дали да не ги преместим във фризера? Сроковете на валидност също в последните години са предмет на диспути. В идващите редове ви предлагаме няколко насоки, които ще ви оказват помощ да избегнете както хранителното отравяне, по този начин и пилеенето на храна.

Не бързайте да изхвърляте

Датата върху опаковката не постоянно значи периода, в който е безвредно да консумирате даден артикул. Масово се бъркат понятията „ най-хубаво до “ и „ годно до “, което води до изхвърлянето на купища годна за ястие храна, сочи отчет на Националния съвет за отбрана на естествените запаси в Съединени американски щати (NRDC) и специалисти по законите за храните от Харвардския университет.

Повечето консуматори са склонни да считат, че датата, маркирана върху продукта, нормално съпроводена от текста „ най-хубаво до “, значи докога хранителният артикул е кадърен за ястие. В реалност, тя не се отнася до риска от хранителни отравяния или инфекции, а просто алармира интервала, в който продуктът е най-свеж и първокласен . За храните, които не се държат в хладилника, приключването на маркирания период може въобще да не се отрази върху качеството и усета.

Според упоменатото изследване обозначения като дата на произвеждане, „ най-хубаво до “, „ за продажба до “ и „ период на валидност “ се заменят случайно и без разяснения, което способства за неинформираността на потребителите и ненужното изхвърляне на годна храна. Експертите са пресметнали, че 40 % от храната в Съединени американски щати се изхвърля, без да се употребява, поради периодите върху опаковките, а повече от 90 % от американците изхвърлят годна храна, написа сп. TIME.

Гледайте надписа, освен датата

В Европейския съюз годишно се изхвърлят 89 милиона тона храна, тъй като така наречен „ минималният период на валидност ” е изминал, сочи доклад от 2014 година „ Минималният период на валидност “ значи „ най-хубав за приложимост до края на “... само че не значи, че храната не става за ястие, откакто този период отмине.

Яйцата, да вземем за пример, могат да се употребяват от три до пет седмици откакто са купени от магазина, даже и датата, маркирана върху тях, да е предходна от дълго време. Кутия макарони със „ период на валидност “ март 2016 е напълно годна за ястие и през март 2017 без забележими промени в качеството.

В последните две-три години европейските управляващи подхващат законодателни промени, отразяващи обстоятелството, че на артикули като ориза, макароните, захарта, солта и оцета не би трябвало да се отбелязва най-малък период на валидност.

„ Това е замайващ въпрос, разликата сред качество и сигурност на храната – споделя Джена Робъртс от National Food Lab в Съединени американски щати – даже в хранителната промишленост имам сътрудници, които не са микробиолози, и те се объркват. “

Тя признава, че даже когато храната изгуби някои от качествата си, в множеството случаи продължава да е безвредна за консумация. Например ягодовата напитка може да изгуби цвят или шоколадът да побелее – не наподобява добре, само че става за ястие.

Някои храни обаче в действителност имат „ период на валидност “. Обозначението „ период на валидност “ се слага върху изключително нетрайни храни, да вземем за пример прясна риба, прясно месо и други. Спазвайте този период и инструкциите за предпазване, тъй като потреблението на сходни артикули след приключването му може да докара до хранителни инфекции.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР