За някои фирми доставките са разход. За други обаче могат

...
За някои фирми доставките са разход. За други обаче могат
Коментари Харесай

Безплатната доставка е сила

За някои компании доставките са разход. За други обаче могат да бъдат мощен маркетингов инструмент. Особено когато са безвъзмездни. Как тъкмо?

Историята на бизнеса на американеца Дейв Джилбоа го изяснява.

Докато учи магистратура в Университета на Пенсилвания той и трима негови сътрудници вземат решение да започват бизнес с особена идея. В основата му са били безплатните доставки. Те основават компания за е-търговия на очила, която в младежките им фантазии щяла " да раздруса промишлеността ". Макар и не революционен, бизнес планът им въпреки всичко реализира забележителен триумф. В основата му е заложен верният продход към доставките, на които се гледа като на мощен маркетинг инструмент.

През 2010 година във компанията си " Warby Parker " Дейв и сътрудниците му оферират безвъзмездна доставка на очилата плюс гратис връщане, в случай че клиентът се разколебае. Имало и промоционална стратегия " Home Try ", която разрешавала на потребителите да си поръчват по домовете до 5 рамки и да избират да си купят тази от тях, която им харесва най-вече. След като избирали едната, клиентите прибирали на компанията и трите и тя поставяла в посочената от тях стъкла с изписан за тях диоптър. След това прибирала готовите очила на адреса. Всичко това - без да се заплаща нищо за доставката. Схемата стартира да работи и програмата става много известна. В нюйоркската компания за е-търговия проработили 100 души.

Нова доктрина: Не купуваме артикули, наемаме ги

За мнозина в бизнеса доставките са разход от веригата, необходим с цел да доближи продуктът до клиента и той да бъде закупен. Джилбоа обаче ги поставя в графата " разноски за маркетинг ". " Ние в действителност разчитаме клиентите да вършат маркетинга ни вместо нас ", споделя той, визирайки промоцията от уста на уста и отзвукът на доволните хора, който се получава във Фейсбук и други обществени мрежи.

В тази връзка експертите поучават: в случай че сте решили да стартирате фирмена стратегия с безвъзмездни доставки, ще я извършите по-успешна, в случай че сторите следното:

● Наградете с нея най-ценните си клиенти . Гледайте на нея най-много като преимущество за тях, не толкоз като средство за привличане на нови консуматори.

● Винаги я изписвайте по един и същи метод, с една и съща графика . С един и същи шрифт, дизайн и цвят на известието. Правете го на всички места - във всички страници на уеб страницата ви, в нюслетъра ви, в други уеб сайтове и онлайн магазини.

● Ако уеб сайтът ви изисква минимална сума, с цел да бъде направена поръчка с безплатната доставка, постоянно посочвайте на потребителите какъв брой тъкмо им остава, с цел да я получат.

● Обозначавайте краен период на опцията за безплатната доставка . Това е изключително значимо преди коледните празници. Така ще мотивирате хората да подхващат деяние и да стартират да поръчват незабавно.

Съветите са посочени в спиасние Entrepreneur
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР