За някои дефинициите на великия руски класик може да са

...
За някои дефинициите на великия руски класик може да са
Коментари Харесай

8 качества на възпитания човек по Чехов

За някои дефинициите на великия съветски класик може да са демоде в свят като днешния.  Не е наложително да сте съгласни с тях, само че е добре тези размишления да бъдат прочетени от колкото се може повече хора. Защото няма действителна причина да бъдат подценявани и в свят като днешния. И по този начин, съгласно Чехов, възпитаните хора:

1. Уважават човешката персона  и по тази причина постоянно са снизходителни, вежливи и отстъпчиви. Не изпадат в яд и възмущение поради дреболии.  Да съжителстват с други хора за тях не е обвързване, а когато си потеглят, не споделят: „ С вас не може и не трябва да се живее! ” Те простят и шума, и студа, и прегореното месо, и остротата в думите, и наличието на всевъзможни случайности в живота им.

2. Те са състрадателни освен към котките.  Боли ги душата и от това, което не се вижда просто с очи.

3. Уважават непознатата благосъстоятелност  и по тази причина заплащат задължения.

4. Чистосърдечни са  и се боят от лъжата като от огън. Не лъжат даже и за дреболии. Не са бъбриви и не досаждат с откровения, когато не ги питат. Често си мълчат, от почитание към непознатите уши.

5. Не се унищожават,  с цел да провокират състрадание и помощ. Не споделят: „ Не ме схващат! ” Не играят на тънките струни на непознатите души, с цел да бъдат утешавани и дундуркани.

6. Не са суетни . Не ги интересуват подправени полезности като запознанство с някоя звезда да вземем за пример.

7. Ако имат някакъв гений, те го почитат.  И жертват за него спокойствието си, виното, фирмите, суетата.

8. Възпитават в себе си естетиката.  Те не могат да си легнат с облеклата, да дишат вмирисан въздух, да вървят по замърсен под. И се стараят да укротят и облагородят половия си инстинкт.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР