За някои чуждестранни инвеститори най-хубавото, което може да се случи

...
За някои чуждестранни инвеститори най-хубавото, което може да се случи
Коментари Харесай

Защо рецесията е най-добрият изход за Турция?

За някои задгранични вложители най-хубавото, което може да се случи на Турция, е криза. Макар и контраинтуитивно, това предложение е учредено на теорията, че свиваща се стопанска система е едно от дребното неща, които могат да обуздаят инфлацията, написа The Wall Street Journal.

В четвъртък централната банка направи опит да успокои покачването на цените, повишавайки главната рента до 24 % от 17,75 %, като зарадва пазарите, които към момента се тормозят до каква степен институцията е самостоятелна от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Но доста вложители имат вяра, че по-високите лихви сами по себе си най-вероятно няма да са задоволителни, с цел да разрешат казуса и да покачат цената на лирата, както и че те може да основат проблеми за турските компании и банки, които се пробват да рефинансират големите си отговорности.

Ако това сътвори криза, то в дълготраен вид е по-добрият вид, споделя някои. Спад на стопанската система ще удари тежко акциите и облигациите, като може да сътвори и забележителен проблем за банките в страната, както и за виталния стандарт на турците. Но за някои вложители рискът криза да смъкна цената на вложенията им може да се окаже по-малък от този инфлацията да изяде цената им.

 Турция ще помогне на банките с неприятните заеми посредством ново сдружение
Турция ще помогне на банките с неприятните заеми посредством ново сдружение

Очаква се мярката да бъде показана в четвъртък

" Индикаторите плануват доста закъснение ", споделя Юрген Одениъс, стопански консултант в PGIM Fixed Income. " И то е нужно, с цел да се реализира по този начин нужното ребалансиране ".

Валутата на Турцияв загуби над 37 % през тази година, главно поради терзанията по отношение на големите деноминирани отговорности в долари в страната и вярването, че Ердоган ще спре централната банка от повишението на лихвите, с цел да се бори с инфлацията, която доближи 17,9 % през август.

Ключово за вложителите е дали лирата е задоволително слаба, с цел да оправдае закупуването на локални акции и други активи с отстъпка като залог в дълготраен проект, даже и стопанската система да потъне за малко.

Deutsche Bank пресмята, че турската лира е 40% под справедливата ѝ стойност. Но има измама. Ако инфлацията надвиши сегашните упования на икономистите - пик сред 20 и 25 %, тогава огромна част от цената на лирата ще изчезне.

 Защо Румъния е новата Турция за Европа?
Защо Румъния е новата Турция за Европа?

Или по какво си наподобяват двете страни съгласно Световната банка

Забавяне на турската стопанска система, която предходната година набъбна повече от всяка една друга страна от Г20, може да успокои инфлацията. По-високата безработица, да вземем за пример, ще спре служащите от искане за покачвания на заплатите, даже и при растеж на цените на вноса и понижение на виталния им стандарт. Синдикати споделят, че турците изчакват с настояванията за растеж на възнагражденията, обезпокоени, че могат да изгубят работата си на фона на икономическата неустойчивост.

Вече има значи, че турската стопанска система се забавя. През второто тримесечие, тя се разшири с 5,2 % по отношение на предходната година, съпоставено със 7,3 % растеж през първите три месеца на годината, демонстрират формалните данни. Данни, оповестени в петък, демонстрират, че дефицитът по настоящата сметка е намалял до $1,9 милиарда през юли от $3 милиарда през юни.

Рецесиите постоянно вървят със забавяща се инфлация, изключително когато безработицата е задоволително огромна, че служащите губят опцията да желаят покачване на заплатите. През 80-те години Федералният запас смъкна инфлацията, породена от повишаващите се цени на петрола, като усили лихвите и аргументи криза. Високата инфлация във Англия също понижа през този интервал, когато страната влезе в криза.

Но инфлацията не постоянно спада дружно с стопанската система. След рецесията с песото в Мексико през 1994 година, инфлацията подскочи, до момента в който стопанската система потъваше - и след това стартира да понижава, когато брутният вътрешен артикул стартира да се възвръща.

 Ще заразят ли и Азия рецесиите в Турция и Аржентина?
Ще заразят ли и Азия рецесиите в Турция и Аржентина?

Поглед към комерсиалните връзки и позициите на банките

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР