За новото испанско правителство на премиера Педро Санчес, което встъпи

...
За новото испанско правителство на премиера Педро Санчес, което встъпи
Коментари Харесай

Преговори с Каталуня - цената на новия мандат на Педро Санчес

За новото испанско държавно управление на премиера Педро Санчес, което встъпи в служба през вчерашния ден, главното предизвикателство ще бъде да опита да откри решение на рецесията в Каталуня, където одобри да води противоречиви договаряния със сепаратистите.

Тези договаряния бяха належащо изискване за това депутатите от сепаратистката партия Републиканска левица на Каталуня (ERC) да гласоподават " въздържал се " при вота на доверие в испанския парламент предходната седмица, с цел да може Санчес, който пристигна на власт през юни 2018 година, да остане на премиерския пост.

След договаряния с ERC социалистите одобриха доста скоро да бъдат извършени разисквания сред централното държавно управление и следеното от сепаратистите районно държавно управление, с цел да бъде " разблокиран и канализиран политическият спор за бъдещето на Каталуня ". Предвиден е избор, на който каталунците да се произнесат по възможните съглашения, които ще бъдат реализирани при договарянията.

" Каталунският въпрос е главният проблем в Испания от пет или шест години и това е първият път, когато някой взема решение да се оправи с него посредством договаряния ", споделя политологът Ернесто Паскуал от Каталунския отворен университет.

Какво съглашение?

Големият въпрос е за обсега на договарянията, доколкото позициите на двете страни са диаметрално противоположни. Сепаратистите желаят да бъде разискван въпросът за референдум за самоопределение и за прошка на каталунските водачи, вкарани в пандиза или избягали в чужбина след опита за обособяване от Испания през 2017 година

Социалистите обаче към този момент обявиха, че сходен референдум в Каталуня чисто и просто е неосъществим. В съглашението сред социалистите и Републиканската левица на Каталуня се приказва за " разговор по всички направени оферти ", само че се акцентира, че резултатът от договарянията ще бъде в границите на правния и либерален ред и при съблюдаване на конституцията.

А " референдум за самоопределение в Каталуня не е вероятен в границите на испанската конституция ", съобщи преподавателят по конституционно право Шавие Арбос. " Няма да станем очевидци на референдум като този в Шотландия през 2014 година ", споделя историкът и специалист по политиката Жоан Ескулиес. За смяна в конституцията за включване в нея на опцията за сходен избор е належащо квалифицирано болшинство, каквото не може да се получи поради опълчването на огромните партии, измежду които и социалистите.

Според Жоан Ескулиес е малко евентуално разискванията да се концентрират върху " съглашение, което да обясни и да фиксира черно на бяло компетенциите на района и което да даде на Каталуня специфичен статут в Испания ". Богатият район в Североизточна Испания към този момент разполага с необятни пълномощия в сферите на опазването на здравето, образованието и опазването на реда, само че част от популацията му упреква страната, че не влага задоволително в Каталуня и желае да съхранява още повече каталунския език и просвета. Според изследване на районното държавно управление въпросът с независимостта разделя Каталуня - 47.9 % от популацията са срещу нея, а 43.7 % я поддържат.

" Предателство " съгласно десните

В сегашната напрегната конюнктура, при която през октомври имаше демонстрации в Каталуня, от време на време придружавани от принуждение, всевъзможни отстъпки по отношение на сепаратистите ще бъдат съществено атакувани от крайнодясната партия " Вокс ", която към този момент упрекна Педро Санчес в " изменничество " поради това, че е останал на власт с гласовете " въздържал се " на Републиканската левица на Каталуня.

Десните политически сили без никакво подозрение ще оспорят пред Конституционния съд вероятно съглашение, което дава повече пълномощия на района. Консерваторите към този момент постъпиха по този метод през 2006 година във връзка самостоятелния статут на Каталуня, част от който бе анулирана от конституционните съдии. " И в случай че отново се стигне до сходен случай, това ще предизвика в Каталуня неодобрение сходно на тогавашното, което подхрани сепаратисткото придвижване ", акцентира Арбос.

Атака няма да пристигна единствено от дясната съпротива - разискванията, обещани на Републиканската левица на Каталуня от Санчес, бяха разкритикувани и от сепаратистката партия на някогашния каталунски министър председател Карлес Пучдемон, който бе отхвърлен след опита за обособяване и който е огромният противник на Републиканската левица на Каталуня. Тези договаряния " са дълъг развой, който ще премине през етапи на доближаване, отдалечаване, а може би и разкъсване. Ако не друго, това е първата стъпка ", съобщи Жоан Ескулиес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР