За новия украински президент Володимир Зеленски срещата с лидерите на

...
За новия украински президент Володимир Зеленски срещата с лидерите на
Коментари Харесай

Зеленски пред ключова среща с Путин

За новия украински президент Володимир Зеленски срещата с водачите на Русия, Франция и Германия е основен миг за напъните му да постави завършек на траялите повече от пет години сражения с подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна. Макар Кремъл да споделя тази цел, в Украйна има опасения, че Зеленски, който е дилетант в политиката, може да направи прекомерно огромни отстъпки.

Избраният през април някогашен комедиен артист съобщи, че решаването на спора, в който починаха над 14 000 души, е главният му приоритет. Срещата в понеделник в Париж, където той за първи път ще се срещне с съветския президент Владимир Путин, сътвори очаквания, че те могат да се спогодят за продължително прекъсване на огъня.

На видеоклип, записан неотдавна от Зеленски във фитнес салон, той сподели, че да се опитваш да спреш кръвопролитието без да приказваш непосредствено с Русия е като да бягаш на фитнес пътечката.

" Някои споделят, че можем да се оправим и без подобен разговор. Това обаче е като да бягаш на пътечката - правиш нещо, губиш калории, само че си стоиш на едно място ".

Срещата ще бъде основен тест за Зеленски, който бе забъркан и в следствието за импийчмънт в американския Конгрес против президента Доналд Тръмп.

В телефонен диалог от 25 юли Тръмп упражни напън върху Украйна да проверява политическия му конкурент Джо Байдън, като Белият дом не предоставяше близо 400 милиона $ военна на Киев. Забавянето й ускори страховете измежду украинците, че Вашингтон им обръща тил или ги слага в слаба позиция във връзка с Русия.

Зеленски от месеци търси среща с водачите на Русия, Франция и Германия. Първата сходна среща бе извършена през 2014 година в Нормандия, Франция, малко откакто Москва реши да поддържа сепаратистите в индустриалния район Донбас, Източна Украйна. Конфликтът стартира седмици, откакто Москва анексира украинския полуостров Крим след отстраняването на проруския президент на Украйна по-рано през същата година.

Съединените щати и Европейският съюз дадоха отговор с въвеждането на наказания против Русия, обвързвайки анулацията им с постигането на спокойно съглашение, за което да посредничат Франция и Германия. Споразумението от 2015 година, подписано в беларуската столица Минск след поредност от военни провали на украинските сили, планува необятна автономност за сепаратистките райони, което бе дипломатически триумф за Русия.

С Минското съглашение Кремъл осъществя задачата си да подсигурява самоуправление за бунтовническите райони, което да разреши на Москва да управлява Украйна и да попречи на желанието й да се причисли към НАТО.

" Минск в действителност повече или по-малко дава на Русия това, което тя искаше ", споделя Дмитрий Тренин, шеф на центъра " Карнеги " в Москва.

Документът, който бе контрактуван от предшественика на Зеленски Петро Порошенко, остави недоволни мнозина в Украйна. Съдържащите се в него сделки за автономност на следените от бунтовниците територии и обща прошка за сепаратистите не бяха приложени на процедура. Спорадичните сражения в Източна Украйна не престават макар мирното съглашение, блокирайки опитите за политическо решение.

Сега Путин има намерение да употребява срещата в Париж, с цел да ускори натиска върху Зеленски за осъществяване на Минското съглашение, като разчита на поддръжката на френския президент Еманюел Макрон, който даде сигнал, че желае нормализиране на връзките с Русия. Ако съглашението от 2015 година бъде приложено, то може да направи допустима анулацията на глобите на Европейски Съюз, като в това време Москва резервира въздействието си върху Украйна.

Путин и хората от обкръжението му предизвестиха, че Москва няма да одобри промени в Минското съглашение, изключително по най-чувствителния въпрос за граничните пунктове. Според съглашението от 2015 година Украйна може да възобнови контрола си върху границата на следените от бунтовниците територии с Русия, откакто в тези райони бъдат създадени локални избори и те получат самостоятелен статус. Симпатиите към Москва са мощни в тези региони, изключително в провинциалните центрове Донецк и Луганск.

" Русия желае Минското съглашение да бъде изпълнено, както бе дефинирано, като въпросът с границата бъде оставен на последно място. Путин не отива на никое място, с цел да загуби ", сподели Тренин.

Според специалиста въпреки Путин да си дава сметка, че на Зеленски му е мъчно да извърши Минското съглашение по вътрешнополитически съображения, съветският водач " желае да покаже на европейците своята почтеност, уговорката си към Минското съглашение, готовността си да направи това, което зависи от него, с цел да има съглашение ".

Зеленски съобщи, че Минското съглашение е неприятно за Украйна и даде обещание да се опита да го промени, като упорства за бързо възобновяване на контрола върху границата и за евакуиране на съветските бойци от следените от бунтовниците територии. Кремъл отхвърля в Украйна да има съветски бойци.

Според Вячеслав Никонов, ръководител на комисията по образованието в долната камара на съветския парламент, Минското съглашение е " единственото нещо, поради което Донбас към момента е част от Украйна ". Той съобщи, че в случай че Украйна се откаже от него, както упорстват някои хора в Киев, " това значи, че Донбас ще стане свободен ". " За Зеленски единственият късмет да осъществя някакъв напредък е да извърши Минските съглашения ", безапелационен бе Никонов.

Мнозина в Украйна се притесняват, че Путин, който е на власт от близо 20 години, ще надхитри елементарно украинския президент, който е дилетант в политиката.

" Зеленски рискува да остане самичък против тримата други, като водачите на Франция и Германия заиграят на страната на Русия. Минските съглашения не оставиха пред Киев необикновен избор - или да реинтегрира Донецк и Луганск при съветските условия и да получи " троянски кон " или да загуби тези територии в един замразен спор ", сподели Вадим Карасьов, началник на основания в Киев Център за световни тактики.

Според Карасьов Зеленски ще се опита да избегне радикалните ходове поради страха си от ответна реакция от украинската последна десница и радикалните националисти, които са мощно опълчени на каквото и да било доближаване с Русия. Обсъжданията в Париж могат да доведат до значими резултати, като да вземем за пример замяна на пандизчии и евакуиране на бойци от фронтовата линия, само че не и до пробив, предвижда специалистът.

Володимир Фесенко, началник на мозъчния концерн Пента, предвижда, че Зеленски ще бъде подложен на сериозен напън от хората, които са срещу договорка с Русия, без значение от резултата на договарянията.

" Дори Зеленски да не подпише нищо, той ще стане обект на съмнения и обвинявания. А в случай че се споразумее за евакуиране на бойците, ще го обвинят в капитулация ", акцентира Фесенко.

Политическата партия на някогашния президент Порошенко и други опозиционни групи възнамеряват проява в Киев в неделя, с цел да призоват Зеленски да не прави каквито и да било отстъпки.

Социологическите изследвания сочат, че напъните му за реализиране на мир се употребяват с необятна социална поддръжка.

75 % от участниците в анкета от предишния месец ги поддържат. Проучването, извършено от Фондацията за демократични начинания и Киевския интернационален институт за социология измежду 2041 души, е с позволена статистическа неточност от 2,3 %. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР