За новия политически сезон, за предложението на правителството за 933лв.

...
За новия политически сезон, за предложението на правителството за 933лв.
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Моите очаквания бяха, че МРЗ ще е между 950 и 1000лв.

За новия политически сезон, за предлагането на държавното управление за 933лв. минимална работна заплата и за последните промени в гръцкото пенсионно законодателство, които ощетяват над 100 000 българи, работили в Гърция, Tribune.bg беседва с народния представител от Българска социалистическа партия и някогашен обществен министър Георги Гьоков.

Г-н Гьоков, какви са упованията Ви за новия политически сезон?

Нищо положително не чакам, тъй като финалът на предходния политически сезон с нищо не сподели, че тъй наречените " сглобка " работи добре. Тя просто се занимаваше с неща, които са надалеч от упованията на обществото. Може и да не съм прав.

Правителството предложи 933лв. минимална работна заплата/МРЗ/?

Абсолютно нарушаване на Кодекса на труда/КТ/, който указва, че до 1 септември би трябвало да бъде избрана МРЗ, а не да бъде качена на уебсайт за публично разискване.

Така че държавното управление за следващ път наруши закона. Тези 933лв. мощно се надявам да са ги сметнали, както националното посланичество гласоподава измененията в КТ.

Моите упования бяха, че МРЗ ще е сред 950 и 1000лв., само че и 933лв., в случай че е вярно сметнато, е добре. Нормално е да се вдигне МРЗ от ниво 780лв.

При разискването на бюджета за 2023г. предлагахте МРЗ да е 850лв.?

Аз още при гледането на законопроекта предизвестих, че следва едно по-рязко повдигане на МРЗ поради упорството на болшинството да не я корегира с измененията в новия бюджет.

Промени в гръцката пенсионна система може да оставят над 100 000 българи, работили в южната ни съседка, без пенсия? Вече се изисквала уседналост 40, а не 15 години, твърди БНР!

Изненадвате ме с тази вест. Може би оттук насетне е обвързване на Министерство на труда и обществената политика/МТСП/ и Национален осигурителен институт да проведат съществени диалози с гръцката страна. Ние сме подписали десетки наставления за разпространяване на общественото законодателство в Евросъюза и да се вършат такива неща, няма да остане без следствие от страна на Европейски Съюз.

Аз знам за друга драма - гръцката страна има право да забавя до три години отпущането на пенсия, което основава сериозен проблем на българите. Много работихме в МТСП, до момента в който бях там. И да Ви призная, че беше доста мъчно и не разрешихме този въпрос, тъй като гръцката страна счита, че е права. Другото в тази ситуация е, че това законодателство се отнася, както за българите, по този начин и за жителите на останалите страни от Европейски Съюз.

При последните промени на пенсионното си законодателство Гърция въпреки всичко е направила изключение за албански жители, настояват наши сънародници?!

Ни би трябвало страна отвън Европейски Съюз да употребява по-облекчени режими.

 

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР