За нови случаи на африканска чума в Силистренско предупреждават от

...
За нови случаи на африканска чума в Силистренско предупреждават от
Коментари Харесай

Потвърдиха още два случая на африканска чума у нас

За нови случаи на африканска чума в Силистренско предизвестяват от Българската организация по сигурност на храните.
Те са установени в землището на Държавното ловно стопанство " Каракуз ". Националната референтна лаборатория е удостоверила съществуването на вируса при две диви свине, от които са взети проби на 6 март.
Това са следващите случаи на болестта у нас за 2019 година Те са доказани при свине, открити при претършуване на района по гледище на БАБХ.
" Каракуз " се намира покрай мястото, на което беше открито последното умряло диво прасе с позитивна проба за африканска чума. Случаят беше открит на 25 февруари.
Към момента са основани инфектирана и буферна зона, които обгръщат територии от областите Добрич, Силистра и Варна.
За да се ликвидира болестта, ще се правят непрекъснати клинични прегледи за африканска чума при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета.
В трите области се организират регулярни съвещания на регионалните и общинските епизоотични комисии.
Поради високите равнища на смъртност, бързото разпространяване и неналичието на лекуване и ваксина, африканската чума при свинете се счита за извънредно съществено заболяване.
Болестта провокира огромни загуби за националната и интернационалната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.
БАБХ припомня, че прасетата в стопанства " заден двор " би трябвало да се отглеждат затворени и да нямат контакт с диви свине.
Неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при развъждане на прасета в домашни условия са основни за преместване на болестта от дивите към домашните прасета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР