За нов случай на насилие и грабеж от страна на

...
За нов случай на насилие и грабеж от страна на
Коментари Харесай

Мигранти твърдят, че са бити и ограбени от български граничари

За нов случай на принуждение и обир от страна на българските гранични служители на реда свидетелстват мигранти, пробвали да преминат нелегално в България, съобщи БГНЕС.

Четирима чужденци, върнати назад в Турция, декларирали, че са пребити и ограбени от български служители на реда, оповестиха от дирекцията по сигурността в Къркларели. Екипи на локалната жандармерия са се отзовали на сигнал и издирили мъж с букви О. А. в крайгранично село.

При разпитите той е показал, че когато съумял да стъпи на българска територия, е бил пребит от български гранични служители на реда, които конфискували скъпите му облекла и парите и го превели назад на турска земя от същото място, където пресякъл границата. Започна търсене и на трафиканта, с който арестуваният се споразумял, че за $400 ще го трансферира в България.

От полицията не прецизират националността на мигранта, който след обзор в болничното заведение е пуснат на независимост, само че ще би трябвало да заплати санкция в размер на 2507 турски лири.

Други двама сирийци и един афганистанец, които също са хванати от български гранични служители на реда, настояват, че са пребити и ограбени от тях, а след това са върнати назад в Турция. След разпитите те са настанени в центъра за депортация в Пехливанкьой.

Подобен случай с идентични свидетелства за принуждение и грабежи на българската граница бе регистриран и на 13 август. Тогава трима афганистанци и петима сирийци бяха арестувани в Къркларели. При разпитите тримата от Афганистан обявиха, че два дни по-рано са съумели да обхванат на българска територия, само че наши служители на реда са ги разкрили, нанесли им побой, взели им мобилните телефони и парите и макар травмите им ги върнали в Турция. Мигрантите се укривали през целия ден в гората, когато на тях се натъкнала турската жандармерия.

Ден преди този момент в нощните часове при опит да преминат в България са хванати още 12 души – 9 от Сирия, двама от Пакистан и един от Афганистан. Сред тях петима сирийци са докладвали, че са били открити от българските граничари и също са пребити и ограбени, а това наложи те да лекуват травми в локална болница.

Днес покрай граничния пункт при Дерекьой турската жандармерия залови група от 27 бежанци от Афганистан, Пакистан и Сирия, подготвени да пресекат незаконно границата и да се трансферират в Европа през България. Организаторът на трафика е задържан, иззет е микробусът му.

Миграционният напън по южната ни граница не стопира, всеки ден екипите на турската жандармерия залавят десетки мъже при опит да преминат нелегално в България. Вчера дирекцията по сигурността в Къркларели заяви, че единствено за 4 дни са арестувани 376 мигранти. Две от групите от 47 и 82 сирийци са открити в риболовен кораби при Инеада. Намесата на българските гранични управляващи е довела до потъването на единия транспортен съд, само че полицията в Къркларели не уточни детайлности.

СНИМКА: БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР