За нов опит за скрито монополизиране на пазара на платена

...
За нов опит за скрито монополизиране на пазара на платена
Коментари Харесай

ГРАБЕЖ в Narod.bg: Спас Русев грабва „Булсатком”, цените на монополиста „Виваком” хвърчат до небесата

За нов опит за прикрито монополизиране на пазара на платена телевизия в ущърб на потребителите сигнализира източник на Narod.bg. Собственикът на „ Виваком ”, затулен зад Спас Русев, още веднъж пробва да придобие надзор над оператора „ Булсатком “. Ако обаче регулаторът си свърши работата, сходна договорка не би трябвало да мине, счита информаторът ни.

Бившият притежател на „ Виваком ” и досегашен член на неговия контролен съвет – милионерът от Перник, почнал като водач – Спас Русев, още веднъж се пробва да придобие „ Булсатком ”. А финансирането се урежда с присъединяване на „ несвързания “ с Русев притежател на „ Виваком ”… Преди година Спас Русев още веднъж опита да закупи „ Булсатком ”, само че договорката пропадна. 

Защо Спас Русев желае „ Булсатком ” и чий противозаконен интерес прикрива?

По всичко наподобява, че както преди, по този начин и в този момент зад Спас Русев стоят ползите на притежателя на „ Виваком ” – сръбската Юнайтед Груп на небезизвестният Драган Шолак. След като им продаде компанията, в продължение на повече от 2 години Русев резервира основната си роля на член на надзорния й съвет и шеф на едноличния й притежател, а това значи, че е доста приближен човек на новия необут.

За дълго време бе непокътнат на поста му и близкият до Спас Русев изпълнителен шеф на „ Виваком ” – Атанас Добрев. Нормалната бизнес логичност и процедура е тъкмо противоположната – като си купуваш компания, не оставяш остарелия притежател да се разпорежда в управлението и си назначаваш нов изпълнителен шеф, или най-малко нов финансов шеф. Но очевидно продажбата на „ Виваком ” не съответствува с естествените бизнес практики и има друга логика…. 

Проблемите със закона

„ Юнайтед Груп ” от дълго време желае да постави ръка на „ Булсатком ” – най-големият самостоятелен снабдител на платена телевизия в България. Поглъщането ще обезпечи господстващо състояние на „ Виваком ” на този пазар, а ползата на монополиста постоянно е ограничение на конкуренцията, повдигане на цените и извиване на ръцете на доставчиците на наличие, т.е., медиите.

Именно посредством монополно повдигане на потребителските цени парите, които „ Юнайтед Груп ” ще обезпечи, а Спас Русев ще заплати за „ Булсатком ”, в последна сметка ще бъдат върнати на „ вложителя “ двойно и тройно посредством плячкосване на крайния консуматор, т.е., на българския народ.

Точно за това законът не разрешава сходни покупко-продажби. Ако „ Юнайтед Груп ” се появи като покупател, договорка от подобен мащаб предстои на утвърждение от антимонополните органи на Европейската комисия (а не на България), а там законът се съблюдава и мераците за монопол нямат късмет.

Реклама

Освен казуса с монопола, в случай че се появи като покупател на „ Булсатком ” Европейската комисия ще би трябвало да изследва и въпроса за крайните притежатели на „ Юнайтед Груп ”. А този въпрос е много трънлив.

В годишния финансов доклад за 2021 година инспекторите на „ Виваком ” са счели за значимо да извърнат внимание на неяснотата към собствеността върху мобилния оператор. „ Обръщане на внимание “ се прави по значими въпроси, които носят забележителна неустановеност за бъдещето на компанията и са от огромно значение за опцията й да съществува като настоящо дружество, или в бъдеще могат да доведат до пагубни за сдружението и финансовото му положение последствия.

Записът в годишния доклад на „ Виваком ” не подхожда на необятно прокламираното изказване, че компанията е добита от сръбската „ Юнайтед Груп ”. Според доклада крайният притежател на „ Виваком ” е сдружение, „ следено от фондове, които са съветвани от фонда BC Partners ”. Кои са тези фондове, на кого принадлежат те и на КОЙ парите са налети там – остава мистерия. Имаме един запис, който не дава отговор на въпроса кои са крайните притежатели на Виваком. Но пък има други непреки индикации КОЙ ли може да е един от тези крайни притежатели.

„ Решението “ Спас

За да бъдат преодолени горните проблеми, би трябвало да се заобиколи както законът, по този начин и Европейската комисия. И тук изгрява звездата на професионалния фиктивен предприемач Спас Русев – той ще реши казуса, като придобие „ Булсатком ”, до момента в който се кълне, че няма нищо общо с „ Виваком ” и притежателя му „ Юнайтед Груп ”.

В опит да „ показва “, че към този момент не е обвързван с „ Виваком ”, Русев даже напусна постовете си в компанията тъкмо когато предприе нов опит да грабне „ Булсатком ”. Но следите са доста и остават. Ситуацията е като в оня остарял анекдот, в който хванатият в невярност брачен партньор споделя на жена си „ Това, което виждаш, не е правилно. “

Така, с „ несвързания “ с „ Виваком ” Спас като покупател, договорката към този момент ще предстои на утвърждение не от Европейската комисия, а от нашата Комисия за защита на конкуренцията. А имайки поради нейното сегашно управление, назначено от статуквото на КОЙ и Българска социалистическа партия, тя надали ще си даде напън да проверява кой стои зад Спас Русев, какъв е произхода на финансирането му и дали има риск от монопол.

Наясно ли са продавачите на „ Булсатком ”, че продавайки компанията на скандалното „ лице чартърен “ Спас Русев, вземат участие в основаване на прикрит монопол и заобикаляне на закона?

Наясно ли са милионите българските консуматори на платена телевизия какво „ ярко бъдеще “ ги чака?

Ако тази договорка бъде осъществена, следете идващите стъпки на „ Виваком ”, „ Юнайтед Груп ” и Спас Русев – стъпките ще бъдат ясно доказателство, че „ мачът е уречен “. Следете също и идното повдигане на цените на платена телевизия от всички огромни оператори – те няма да закъснеят да го създадат, и то напълно скоро след приключването на тази договорка, несъмнено без да се уговарят между тях … Следете и за скоростта, с която Комисия за защита на конкуренцията ще утвърди тази договорка.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР