За нов живот събуждат старото килийно училище към църквата Успение

...
За нов живот събуждат старото килийно училище към църквата Успение
Коментари Харесай

Старо килийно училище започва нов живот като музей на духа

За нов живот разсънват остарялото килийно учебно заведение към църквата „ Успение Богородично “ в Широка лъка. Намерението е комплексът ще бъде трансфорат в музей на духа.
Промяната става постепенно, до момента в който се изиграе публичната поръчка, само че процедурата стартира предходната година, а няколко месеца по-рано държавното управление отпусна на община Смолян 760 846 лв..
Да извърши реставрацията и акомодацията на остарялото, полусъборено учебно заведение бе определена асеновградската компания „ Запрянови – 03 “ ООД през септември предходната година.  
Обектът е благосъстоятелност на Пловдивската митрополия, като държавното управление насочи целевите средства към общината и по тази причина тя е възложител.
Застроената повърхност на постройката е към 193 кв. м, а разгънатата застроена повърхност - към 397 кв. м. Прогнозната стойност за осъществяване на обекта е 634 036 лева без Данък добавена стойност (740 843 лева с ДДС).
За широколъчани учебното заведение и църквата са директно свързани с житието на селото и родовете им. Храмът има героична история. Той е издигнат за 38 дни от локалните хора напролет на 1834 година след специфичното позволение на Махмуд Първи.
Църквата е изрисувана от Димитър Зограф, брат на фамозния Захарий Зограф. Смята се, че храмът е вълшебен. След това се е построила камбанария в двора с две камбани.
В свое обръщение Екзарх Стефан Първи споделя, че църквата в Широка лъка му е помогнала да приключи семинария и да отдаде живота си на вярата, защото бил кръговиден сирак.
В двора на църквата се намира учебното заведение " Свети Панталеймон ", което по-миналата година навърши 130 години. Училището е построено през 1888 година от локални майстори като целият комплекс е монумент на културата от национално значение.
" Аз пребивавам против църквата и туристите като минат все питат: „ Какво е това? “, „ Няма ли да го извършите?. Този обект аз съм го измъчен най-вече и, несъмнено, сътрудниците ми, някогашните кметове, само че ще стане ", убеден е кметът на Широка лъка Васил Седянков. Той споделя, че постройката на учебното заведение била компрометирана по време на социализма от незавършена реституция, само че и изтърбушена оцелява към този момент над 30 години.
„ Това потвърждава какви майстори са я строили преди време, тъй че даже с нарушени структура и стени да устоя до момента “, добавя Седянков.
След като се извърши планът за реституция и акомодация на сградата ще се оформи неповторим по рода си комплекс дружно с църквата.
 „ Това си е фантазия на локалната общественост и концепция от години. Имаме схващане и от Дядо Николай, и от локалния духовник да си стане един музей на духа. Сиреч, конакът е етнографският музей на бита, а този да е на духа “, прибавя кметът.
Намеренията са да се експонират като непрекъсната колекция археологическите находки за ранното християнство от региона на Смолян. Ще се направи документална галерия за началото на просветителното дело.
" Желанието ни е да сложим няколко картини на Владимир Рилски. Като влезе екскурзиант, два часа да има какво да гледа и да онемее, а Дядо Николай, с който сме разговаряли, има предпочитание, когато дойдат владици от Гърция да им покаже, че и ние имаме история, освен те да демонстрират неща от времето ", споделя още Седянков.
Той загатна, че от няколко години насам влюбени двойки са въвели нов бит в селото - на остарелия римски мост над Широколъшка река да заключват с катинари любовта си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР