За Ноам Чомски по-важният урок от пандемията е, че кризата

...
За Ноам Чомски по-важният урок от пандемията е, че кризата
Коментари Харесай

Наом Чомски: Коронавирусът е последният масов провал на неолиберализма

За Ноам Чомски по-важният урок от пандемията е, че рецесията е " различен грамаден неуспех на неолибералната версия на капитализма ". Според него, обстановката в Съединените щати се утежнява от " социопатичните палячовци в държавното управление ".

След като направи гражданска война в лингвистиката като професор в Масачузетския софтуерен институт, през есента на 2017 година един от най-известните интелектуалци в света се причисли към Университета в Аризона. Чомски беседва с EFE, сътрудник на EURACTIV, от вкъщи си в Тусон.

Попитан на какво може да ни научи COVID-19, Чомски посочи неуспехите на съществуващия стопански ред.

" Един от уроците е, че това е следващият грамаден неуспех на неолибералната версия на капитализма. Грандиозен неуспех. Ако не научим този урок, идващият път той ще бъде още по-тежък ".

" Очевидно е какво се случи. След епидемията от SARS през 2003 година учените чудесно знаеха, че идват и други пандемии, евентуално от рода на коронавирусите. Можеше да се подготвим. Почти по същия метод, по който се оправяме с грипа. Всяка година имате нова ваксина против грип, тъй като тя има дребни вариации, само че вие сте подготвени, тъй че можете да я произведете бързo.

Това не беше направено. Някой трябваше да поеме самодейността.

Възможностите са две. Фармацевтичните компании: те разполагат с ресурсите и са свръх богати. Но те няма да работят. Фармацевтичната промишленост следи сигналите, идващи от пазара. А те подсказват, че няма по какъв начин да се направи облага от подготовката за идна злополука.

И тогава идва неолиберализмът: държавните управления не могат да създадат нищо, държавните управления са казусът, а не решението.

В Съединените щати са в тотална злополука поради бандата, която ръководи Вашингтон. Те знаят по какъв начин да потърсят виновност във всички останали като се изключи себе си, а те са отговорни за злополуката. Сега Съединени американски щати са епицентърът на рецесията. Това е единствената страна, която е толкоз дисфункционална, че даже не може да даде данни на Световната здравна организация за инфектираните и смъртните случаи. "

Чомски окачествява метода към казуса на администрацията на Тръмп като " халюцинационен ".

" През февруари пандемията към този момент бушува. Всички отвън Съединени американски щати го признават... Точно в средата на февруари Тръмп излиза с новия си бюджет за идната година. Струва си да го разгледате деликатно. Още съкращения на средствата за Центъра за надзор на болесттите и други елементи на държавното управление, свързани със опазването на здравето. Това са съкращения по време на пандемия. Увеличаване на финансирането за добиване на изкопаеми горива - спомагателни дотации за заличаване на човешки живот. И несъмнено, в допълнение финансиране на армията, което към този момент е отвън надзор, и още финансиране за известната стена на Тръмп.

Това ви приказва нещо за естеството на социопатичните палячовци в държавното управление и страната страда от това.

Сега те обезверено се стремят да обвинят някой различен, да обвинят Китай и Световната здравна организация. А това, което вършат е в действителност незаконно. Спиране на финансирането към Световната здравна организация - какво значи това? Световната здравна организация работи по целия свят, най-много в по-бедните страни. Така че това, което се има поради е: " ОК, дано убием доста хора на юг, тъй като може би това ще усъвършенства шанса ми за нов мандат ".

След като се опита да омаловажи опасността от ковид Тръмп се превъплъти в ролята на спешен управител, без да признае, че е сбъркал с първичните си дейности.

Трябва да признаете това на Тръмп. Той евентуално е индивидът с най-голямо самочувствие, който в миналото е съществувал. Пред него Финиъс Барнъм наподобява като дилетант. Тръмп е кадърен да държи в едната си ръка афиш с надпис: " Обичам те, аз съм твоят избавител, вярвай ми, работя за теб денонощно ", а с другата да ти забие нож в гърба. Така се държи и със своя изборен регион, който го обожава без значение какво прави. Помага му един доста забавен медиен феномен, а точно Ръш Лимбо от Fox News, който републиканците само гледат.

Те пригласят на всичко, което той каже. Ако през днешния ден Тръмп съобщи: " Това е просто грип, забравете за него ", те ще разпространят: " Да, грип е, забравете за него. На идващия ден Тръмп ще каже: " Това е ужасна пандемия и аз бях първият, който я видя " и всички ще тръбят в унисон: " Той е най-великият човек в историята и откритието му е най-важното събитие до момента.

Това продължава ден след ден, а самият президент заран гледа Fox News и по този начин взема решение какво да каже денем. Това е изумително събитие: Рупърт Мърдок, Ръш Лимбо и социопатът в Белия дом водят страната към заличаване. "

Що се отнася до това дали пандемията ще промени метода, по който хората се отнасят към природата, Чомски споделя, че отговорът на този въпрос ще пристигна от младите.

" Това няма метод да бъде планувано. Всичко зависи от това по какъв начин международното население ще реагира на протичащото се. Кризата може да докара до мощно властнически, репресивни страни, които популяризират неолибералната болест даже още повече. Всъщност те работят над това и сега. Не забравяйте, капиталистическата класа не става по-отстъпчива, тя постоянно е настъпателна. В средата на епидемията тя приканва за повече финансиране на изкопаемите горива. Желае унищожаването на регулациите, които оферират известна отбрана.

Само през вчерашния ден Американската организация за запазване на околната среда, която по време на ръководството на Тръмп бе превърната в патерица на производителите на въглища, отстрани правила, които лимитират производството на живак и други замърсители на почвата към въглищните централи. Това значи: " Нека убиваме повече американски деца и дано унищожим околната среда, тъй като по този метод въглищните компании ще печелят повече ". Това се прави непрекъснато. Не стопират и за ден. И в случай че няма противодействащи сили, светът ще бъде опустошен. "

Относно геополитическите последствия от COVID-19, Чомски повдигна въпроса за неналичието на взаимност в границите на Европейския съюз.

" Това, което се случва в интернационален проект, е в действителност шокиращо.

Германия се оправя сносно с рецесията. В страната имаше непотребен болничен и диагностичен потенциал. Германия не спазваше прецизно неолибералните правила.

В Италия епидемията протича доста тежко. Получава ли помощ от Германия? За благополучие италианците получават помощ от " суперсилата " оттатък Атлантика - Куба. Куба изпраща лекари, Китай изпраща материали, тъй че най-малко Италия получава помощ. Но не от богатите страни в Европейския съюз. Това е намек за нещо, върху което си заслужава да се намерения.

Всъщност единствената страна, която сега демонстрира същински интернационализъм - и не за първи път - това е Куба. Страната е под жестоката офанзива на Съединени американски щати от 60 години насам, стопански задушаващ огромен тероризъм и по някакво знамение тя оцелява и продължава да демонстрира на света що е интернационализъм.

За това не може да се приказва в Съединените щати. В Съединени американски щати би трябвало да обвинявате Куба, поради нарушаването на човешките права. Това е правилно, в действителност най-тежките нарушавания на човешките права са в това полукълбо. Те се правят в югоизточна Куба на място, наречено Гуантанамо, което Съединени американски щати си присвоиха и отхвърлят да върнат, само че за това не би трябвало да се приказва.

Любезният, зает жител би трябвало да каже нещо друго. Трябва да упреква Китай, да се базира на " жълтата заплаха ". Идеята, че китайците идват да ни унищожат е надълбоко вкоренена в американската история, стига до 19 век и може да бъде събудена когато и да е.

Въпреки това се появи апел за напредничав интернационал. Той бе насочен от Бърни Сандърс в Съединени американски щати и Янис Варуфакис в Европа. Обединяване на прогресивни детайли от Европа, Съединени американски щати, международния Юг ще противодейства на реакционния интернационал в Белия дом. "

Според Чомски, администрацията на Тръмп се стреми да сплоти " най-реакционните нападателни страни ", измежду които нефтените монархии от Залива, Египет на Ал Сиси, Индия на Моди, десния Израел и Унгария, ръководена от Виктор Орбан.

" Единствената същинска вяра на хоризонта, която виждам, е прогресивният интернационал с основа Бърни. Обикновено се споделя, че акцията на Сандърс е била неуспех. Това е огромна неточност, тя е голям триумф. Невероятен триумф. Сандърс съумя да измести полемиката доста значително. Неща, които преди няколко години бяха немислими в този момент са в центъра на политическата полемика. Зелената нова договорка, да вземем за пример. Тя е от значително значение за оцеляването ни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР