„За нито един човек, който е загубил някой близък такава

...
„За нито един човек, който е загубил някой близък такава
Коментари Харесай

Марковски: Трябва да се премахне съкратеното производство само за тежките случаи

„ За нито един човек, който е изгубил някой непосредствен такава присъда не е обективна, защото, в случай че би трябвало да сме точни, той ще излезе от пандиза на възраст 50 години – възраст, в която напълно умерено може да аргументи нещо такова на мен, на моята щерка, на някой различен елементарен човек. Така видяно присъдата несъмнено не е справедлива”, сподели Свилен Максимов, някогашният брачен партньор на убитата в Русе Виктория Маринова. Повод за думите му стана наказаният за убийството ѝ Северин Красимиров, който получи 30 години затвор, откакто се призна за отговорен и изиска скъсен развой. Северин ще бъде на 51 години, когато излезе от на независимост.

По думите му с по този начин написаните текстове в Наказателния кодекс у околните на жертвите остава възприятието, че направилите закононарушението имат повече права от тях: „ Отново моля към законодателя – направете по този начин щото потърпевшите да имат повече права, те да почувстват, че са някои, те да почувстват вашата протекция, а не да усещат за следващ път, че някой взема решение вместо тях”.

Според юрист Марковски във всички случаи, в които има умишлени убийства, не би трябвало да се позволява кратко правосъдно разследване: „ Трябва да се отстрани съкратеното правосъдно разследване единствено за тези случаи, като съдията може да дефинира наказване. Следователно това, че не се понижава с 1/3 не лишава след признание съда от опцията да отмери справедливо”.

"При всички случаи съдът дефинира присъдата и след това я понижава с една трета. Съкратеното правосъдно разследване основава доста настроения и доста огромни терзания у хората. И основателно ", добави той. Според него, законодателят би трябвало да отговори на настояването на околните на убитите. "Наказанието е да превъзпита. Разбира се, то би трябвало да бъде заслужено. И второто доста огромно значение на наказването е – да защищити от хората, които носят вампирското начало в себе си или сатаната или неприятния дух, както желаете го наречете. Да защищити този върколак да не бъде измежду спокойните елементарни хора “, уточни юристът.

"При всички случаи, когато има умишлени убийства не трябва да се гледат по съкратената процедура ", счита юристът. Според него, това обаче не трябва да важи за всички закононарушения. Той даде образец с един фрапантен случай от процедура си. Жена умъртвила мъжа си, който я тормозил грубо години наред. "Накрая, благата, тя нямаше късмет ", уточни Марковски. Тя пробвала да хвърли тялото през балкона и да инсценира самоубийство, само че то било прекомерно тежко и се върнало при нея. "Трябва да се отстрани съкратеното произвеждане единствено за тежките случаи ", уточни Марковски. "Това, че не се понижава присъдата, не лишава съда от опцията да отмери заслужено ", съобщи той. "Мога да ви опиша за един неповторим български върколак – Момата, изнасилил и умъртвил няколко души, който ми сподели: „ Ако знаех, че ще ми дадат доживотна присъда, нямаше да умъртвявам ". Следователно това е належащо ", счита Марковски.

"Аз не подкрепям разбирането че би трябвало да се избегне намаляването на присъдите с една трета за другите закононарушения ", посочи той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР