За никого не е тайна, че цигарите са вредни, но

...
За никого не е тайна, че цигарите са вредни, но
Коментари Харесай

Учени алармират: Неочаквана опасност за пушачите

За никого не е загадка, че цигарите са нездравословни, само че учени от университета на Флорида в Талахаси откриха, че въздействието на никотина върху организма на бащата може да повлияе върху когнитивните качества и на децата, и на внуците му, чрез епигенетични фактори, оповестява уеб сайтът MedicalXpress.

Известно е, че за бъдещите майки тютюнопушенето е фактор, повишаващ риска от разнообразни поведенчески проблеми у потомството ѝ, като синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност. Смята се, че въздействието на никотина и други съставки в цигарения пушек върху организма на бащата е сходно.

Същевременно до момента бе мъчно генетични и епигенетични фактори (молекули, включващи и изключващи избрани ДНК участъци) да бъдат отделени от въздействието на обкръжаващата среда, да вземем за пример от пасивното пушене. В рамките на новото проучване мишоци самци били изложени на резултата от ниски дози никотин, разперен в питейна вода, до момента в който произвеждали сперматозоиди.

След това гризачите се кръстосали със самки. У потомството им се появили признаци на недостиг на вниманието, хиперактивност и когнитивни разстройства.

Учените установили, че в спермата на самците, които били изложени на резултата от дребни дози никотин, имало епигенетични промени. Те оказали въздействие върху ген, който кодира допаминовия рецептор D2. Въпросната молекула е с значима роля за развиването на мозъка и образованието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР