За никого не е тайна, че живеем в страна, в

...
За никого не е тайна, че живеем в страна, в
Коментари Харесай

Защо кръводаряването е най-доброто дело, което можете да направите?

За никого не е загадка, че живеем в страна, в която животът не е розов. Голяма част от хората са небогати, нещастни и не живеят изключително здравословно. Не сме първенци по дарителство, нито по доброволчество. Все отново ясно сме показвали по какъв начин по време на рецесии можем да си оказваме помощ. В сряда станах очевидец на следващ подобен прелестен жест когато над 100 души единствено за ден се организирахме, с цел да дарим кръв за малко момиченце от Пловдив. И колкото и прелестна да беше тази спонтанна самодейност, то казусът с неналичието на задоволително кръводарители остава. 
Да, някои хора не могат да кръводаряват по редица аргументи - заболяване, незадоволително положително здравословно положение, били са татуирани скоро и редица други напълно разумни доводи, заради които няма да бъдат позволени да седнат и да дадат своя принос за спасяването на живот. Ако сте от тях, то най-малко може да споделяте непрекъснато апели за кръводаряване и да се пробвате да организирате такива акции. Не е мъчно - може да говорите със семейство, другари, сътрудници. Имах един шеф, който два пъти в годината организираше всички свои чиновници и даряваха кръв. Всъщност толкоз е целесъобразно - един път на шест месеца. 
Ако ви би трябвало мотив или специфична напомняща дата, може да се възползвате от концепцията на доктор Петя Матеева, шеф на кръвния център в Стара Загора, която приканва хората да подаряват кръв на рождения си ден. Наскоро чух историята на една майка, която подарява кръв два пъти в годината - на рождените дни на децата си. 
Кръводаряването е нещо безпределно благородно, тъй като в действителност може да избави живот. Не ви коства пари, нито отнема много време - би трябвало да отделите общо 1 час от деня си, един път или два пъти в годината. Не е нещо изключително. Ако нямате здравословни ограничавания да го извършите, то единствената спънка е в главата ви. И се апелирам да я прескочите. Не е ужасно. Направете това положително. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР