За никого не е тайна, че Холандия е номер 1

...
За никого не е тайна, че Холандия е номер 1
Коментари Харесай

Холандия тества път от пластмаса

За никого не е загадка, че Холандия е номер 1 в света по брой на колела на глава от популацията. А в Европа Ниските земи държат това състезание повече от век. Около 99% от 17-милионното население на Страната на лалетата са велосипедисти и съгласно скорошна статистика над четвърт от пътуванията до работа там се правят с колело.

От този месец Холандия, която се слави с нововъведения в най-различни сфери, в това число опозване на околната среда, тества революционен пластмасов път за колоездачи. Създателите на плана PlasticRoad (виж инфографиката вдясно) споделят, че тестовата права от 30 м е основана от еквивалента на 500 000 пластмасови капачки за бутилки. И че напът е нова дестинация за пластмасовите боклуци. В световен мащаб годишно се употребяват 350 млн. пластмаса, показва уеб сайтът им plasticroad.eu. Голяма част от нея стига до сметища или бива изгаряна, като от цялата създадена от 1950-те година пластмаса едвам 10% е рециклирана.

Освен пробите в Зволе, втори план се приготвя в прилежащия град Гитхорн. И в случай че всичко върви добре, основателите се надяват да доразработят концепцията и да създадат секции от напълно рециклирана пластмаса. А те може да бъдат последвани от пътеки, паркинги, перони на жп гари. Евентуално и от автомобилни пътища.

Фабричните пластмасови пътища би трябвало да устоят два до три пъти по-дълго време от обичайните, както и да костват по-малко, най-много поради по-бързото им полагане. При промяната на модулите те още веднъж може да бъдат рециклирани. За момента терзанията са, дали кухите структури ще основават резонанс, както и дали няма да се подвига прекомерно мощен звук при прекосяване.

Австралия също предприе неотдавна сходен опит, създавайки 300-метрова права в предградие на Мелбърн. Използваният за нея материал е наименуван пластифалт и съдържа рециклиран материал от 200 000 найлонови пликове, 63 000 стъклени бутилки и 4500 тонер касети.

 58-100

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР