За никого не е новина вече, че междуличностните умения (известни

...
За никого не е новина вече, че междуличностните умения (известни
Коментари Харесай

Меките умения са важни, но тези четири - най-важни!

За никого не е вест към този момент, че междуличностните умения (известни още като меки умения), са най-търсените в актуалната бизнес среда. Проучване на LinkedIn от 2018 година, в което вземат участие 4000 служащи от целия свят, стига до заключението, че приоритет номер едно за всяка сполучлива организация са образованията за насърчаване на междуличностни умения у нейните чиновници.

Причината за това е, че точно те, познати още и като (EQ), са това, което ни отличава от останалите. Доклад на LinkedIn от 2015 година демонстрира, че в Съединени американски щати хората с висока прочувствена просветеност изкарват приблизително 29 хиляди $ повече на година от останалите. Иначе казано, положителните междуличностни умения ви подсигуряват триумф в бизнеса.

Макар че съществува необятен набор от умения, които може да бъдат избрани като „ междуличностни “, тези четири са от най-голямо значение:

1. Уважително отношение

Когато човек е напълно обхванат от работата си, той може да не помни за етикета и любезностите, само че в последна сметка демонстрирането на почитание към другите е от основно значение за построяването и поддържането на положителни взаимоотношения на работното място. Когато сте на среща на екипа или пък просто водите диалог с ваш сътрудник, постоянно изчаквайте другите да завършат мисълта си, преди да започнете да говорите. Благодарете на другите, когато те споделят с вас някакви хрумвания, признавайте приносът им за общия триумф и надграждайте върху него. Ако вие ръководите срещата, отделете внимание на всички присъстващи(ако е допустимо от времева гледна точка), като ги поканите да се изкажат и им благодарите за присъединяване. Друг метод да демонстрирате почитание е като идвате на време за тези срещи. Времето е един от най-ценните запаси, с които разполагаме, тъй че е добре да не губите това на вашите сътрудници. Ако ви се наложи да закъснеете, не просто се извинете и не опитвайте да се оправдавате с трафика или с различен по-голям ангажимент.

2. Интерес

Скорошно изследване открива, че забравянето на името на сътрудник е една от най-честите аргументи чиновниците да усещат стеснение на работното място. Цели 48% от интервюираните са декларирали, че са имали сходен проблем. Затова е значимо да положите целенасочени старания, с цел да научите и запомните имената на вашите колеги(дори и те да работят в разнообразни отдели и да не са част от хората, с които се срещате във вашето ежедневие). След като се запознаете с някого, би трябвало да се постараете да запомните най-малко едно нещо, което той ви е споделил за себе си.

3. Концентрация

За да се фокусирате върху диалога ви с вашия събеседник и да се уверите, че той ще получи цялостното ви внимание, би трябвало да оставите настрани телефона си и да употребявате езика на тялото си по метод, който да ви центрира върху полемиката. Гледайте хората в очите и се старайте да сте обърнати леко към тях, когато поддържате връзка. Жестовете и мимиките също могат да бъдат употребявани за проява на фокус върху диалога.

4. Слушане

Слушането е изкуство, което изисква доста процедура за преодоляване до съвършенство. Има три метода, по които ние слушаме – физически, душевен и прочувствено.

Под физическо слушане се има поради наблюдаването на езика на тялото на другите и подбирането на подобаващата на него реакция. Ако събеседникът ви е навъсен и с кръстени ръце би трябвало да осъзнаете, че няма елементарно да можете да разбиете неговата отбрани и че е добре да насочите диалога в друга посока.

Психическото слушане включва задаването на въпроси за по-доброто схващане на мислите и концепциите на другите. Пример за този метод е следното изречение: „ Мислите ли, че можем да стартираме тази стратегия? Разкажете ми повече за нея. “

В основата на прочувственото слушане е разпознаването на прочувственото положение на другите. Да слушате прочувствено значи да покажете, че разбирате събеседника си и че сте загрижени за него. Въпрос от рода на: „ Чувствате ли се удобно в тази роля? “, може да разкрие доста психическото и прочувственото положение на ваш сътрудник. Избягвайте клишета като „ Как си? “ в случай че не желаете да получите като отговор друго факсимиле.

........................

Джудит Хъмфри , създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР