За никаква финансова криза не може да става дума на

...
За никаква финансова криза не може да става дума на
Коментари Харесай

Спадът на турската лира няма да доведе до финансова криза според Христина Вучева

За никаква финансова рецесия не може да става дума на този стадий. Това съобщи пред Нова някогашният финансов министър проф. Христина Вучева във връзка със срутва на курса на лирата и появилите се страхове от нова международна финансова рецесия.

" Очакванията са, че няма да последват разтърсвания за европейските банки. За нас е изключено да чакаме негативни последствия. Не е отминала заплахата за самата Турция ", изясни специалистът.

По думите на Вучева би било рисково, в случай че сривът на лирата се задълбочи и това се отрази в дълбока инфлация. Това би довело до безработица и намаляване на приходите.

Вучева обаче е на мнение, че южната ни съседка няма да разреши това и до там няма да се стигне.

Темата разяснява и шефът на Европейския съвет за външна политика в София Весела Чернева. Според нея Турция скоро ще смени тона в положителния смисъл.

" Турция ще бъде по-склонна на сделки с Европа, тъй като Турция в действителност има потребност от средства... На Ердоган ще му трябват доста пари, с цел да стабилизира банките ", добави тя.

Двете събеседнички поддържаха тезите си с образец - освобождението на гръцките военнопленници от пандиза в Турция.

Друго мнение изрече финансовият анализатор Димитър Чобанов. Според него поради спада на лирата българският експорт за Турция спада, до момента в който вносът на турски артикули у нас се усилва.

По думите му за първите четири месеца на годината България към този момент е с недостиг в износа си към Турция, а страната е четвъртата най-важна страна за експорт, както и първата отвън Европейски Съюз.

Това обаче било преференциално за българския консуматор - живеещите покрай границата могли да пазарят по-изгодно в южната ни съседка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР