За наука в бюджета за 2018 г. са разчетени близо

...
За наука в бюджета за 2018 г. са разчетени близо
Коментари Харесай

Дамянова: За наука в бюджет 2018 г. има 121 млн. лв. повече сравнение с 2017 г.


За просвета в бюджета за 2018 година са разчетени близо 121 млн. лева повече съпоставяне с 2017 година Това съобщи ръководителят на Комисията по обучение и просвета Милена Дамянова в декларация от името на ПГ на ГЕРБ по случай Деня на националните будители, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Днес славим делата на своите просветители, книжовници и революционери и палим факли за знанието, образоваността и националната ни еднаквост. Веднъж в годината подсещаме на себе си като народ, че просветлението е в основата на това да ни има през вековете “, сподели Дамянова.

„ Пламът на факлите ни кара да не забравяме, само че делникът ни задължава да работим за това да има какво да помним и да учим поколенията какво е жанр, Родина, нация, българщина, да се грижим знанието да ни пази като нацията, както са правели будителите от Възраждането до ден сегашен “, акцентира депутатът от ГЕРБ.

Дамянова акцентира, че ГЕРБ разгласи образованието за приоритет в управническата си стратегия. Всеки ден работим за политики, които подсигуряват икономическа непоклатимост на страната и персонална реализация на всеки човек, уточни ръководителят на Комисията по обучение.

„ В проектобюджета за 2018 година са планувани над половин милиард лева Повече за обучение и просвета. Това са средства за съответни действия, които заложихме в Закона за учебното и предучилищното обучение и Закона за висшето обучение, за които имаме стихотворец политически ангажимент. Не става дума за някакви пожелания за бъдещето или неразбираеми промени, а за съответни стъпки-като всяко дете да получава детска градина или учебно заведение, всеки преподавател да има средствата да работи професионално и да гради личната си кариера “, увери Дамянова.

Тя посочи, че 16 пъти повече са средствата за развиване на професионалното обучение, което е сладкодумен знак какъв брой значимо е то за стопанската система. Всеки млад преподавател или академик ще има спомагателна поддръжка, с цел да се развива професионално и да избира образованието и науката за своето развиване, разяснява Дамянова.

„ За просвета в бюджета за 2018 година са разчетени близо 121 млн. лева повече съпоставяне с 2017 година С растежа на разноските за просвета се обезпечават предпочитано средства за нарастване на прехвърлянето за Българска академия на науките и Селскостопанската академия с 5,9 млн. лева Усилията не престават да бъдат ориентирани към поддръжка на младите учени и към създаването на национални научни стратегии с съществена цел финансиране на научни проучвания в предпочитани и конкурентни области. Дали е задоволително - не, не е задоволително. Но са стъпки, които носят смяна “, съобщи Дамянова.

„ Дали всички ни имат вяра, че ще успеем - не, само че тези, които са уверени, че ще успеем са повече. ПГ на ГЕРБ не сме мислили и не сме казвали, че смяната е лесна и ще стане незабавно. Не одобряваме обаче квалификациите на опозицията, че нищо не се прави, че има единствено безпорядък и напрежение “, безапелационна бе Милена Дамянова./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР