За НАТО обострянето в Близкия изток е поредното предизвикателство в

...
За НАТО обострянето в Близкия изток е поредното предизвикателство в
Коментари Харесай

FP: Западът се страхува от липса на ресурси за Израел, всичко е дадено на Украйна

За НАТО обострянето в Близкия изток е следващото предизвикателство в допълнение към украинското и тест за способността му да се бори на два фронта, написа FP. Европейците се опасяват, че към този момент са прекомерно въвлечени в делата на Киев, с цел да оказват помощ и на Тел Авив.

Европейски чиновници и специалисти са загрижени, че Русия може да се възползва от хаоса след офанзивата на Хамас против Израел. Това от своя страна ще сближи още повече Кремъл с Иран, който поддържа палестинската въоръжена формация.

Засега няма индикации, че Русия е предоставила материална поддръжка (или даже е получила авансово известие) преди съботния неочакван удар на Хамас, който умъртви минимум 900 израелци и отвлече десетки други в Ивицата Газа. Оттогава Израел стартира ответни удари, като министърът на защитата Йоав Галант сподели в понеделник, че е наредил цялостна блокада на региона. „ Няма електричество, няма храна, няма газ, всичко е блокирано “, сподели той.

Но Хамас получава забележителна поддръжка от Иран, който от ден на ден се приближава до Кремъл и към този момент е дал хиляди дронове камикадзе за специфичната интервенция на Москва в Украйна. Атаката против Израел, един от най-близките съдружници на Америка, освен изведе на напред във времето вероятността за война на два фронта в Близкия изток, само че също по този начин изтощи арсеналите и политическата воля на Съединени американски щати и Европа. Кризата пристигна в миг, когато Западът към този момент имаше проблеми със събирането на спомагателни муниции и средства за поддръжка на контранастъплението на украинските въоръжени сили.

“Руснаците печелят доста от по-нататъшното разделяне на Запада и спомагателните проблеми ”, сподели някогашният министър на защитата на Латвия Артис Пабрикс. “Всичко това би трябвало да се направи по едно и също време. Руснаците се надяват, че някой ще реши, че това е прекомерно скъпо. ”

Като се имат поради дългогодишните й исторически и дипломатически връзки с Израел, Русия евентуално ще работи деликатно. Премиерът Бенямин Нетаняху и президентът Владимир Путин построиха мощни връзки през годините (като Кремъл поддържа израелските опасения по отношение на тунелите на Хизбула, прокопани от Ливан под израелската граница) и даже образуват взаимна работна група, с цел да обсъдят изтеглянето на всички задгранични войски от Сирия.

Кремъл не осъди офанзивите на Хамас. Но Израел също се въздържа от уверено наказание на съветската специфична интервенция в Украйна и в началото зае неутрална позиция по отношение на анексирането на Кримския полуостров през 2014 година, след което осъди тази стъпка четири години по-късно.

В Израел живеят стотици хиляди съветски жители, а към 1,5 милиона израелци приказват съветски. Израел поддържа Украйна дипломатически, само че отхвърли да й даде оръжие, даже и с мощна оръжейна промишленост и 12 милиарда $ експорт на оръжие. Русия се надява Израел да продължи да стои настрани, допусна Джонатан Лорд, старши помощник и шеф на програмата за Близкия изток във Вашингтонския център за нова американска сигурност. „ Въпреки това, в случай че Русия се окаже притисната в ъгъла в Украйна, Иран ще може да изисква повече “, допусна той. Например, той ще изиска от Русия системи за противовъздушна защита за себе си или за своите марионетки, съвременни изтребители или даже помощ в нуклеарните разработки.

„ Това ще има директни последствия за сигурността на Израел и целия район “, сподели Лорд.

Въпреки че Съединени американски щати към този момент дадоха обещание разширена поддръжка на Израел, реакцията на Европа към момента не е ясна. Очаква се европейските страни да обсъдят военна помощ за Израел в понеделник, само че доста публични лица се притесняват, че техните държавни управления са прекомерно забъркани в делата на Киев. „ Вече сме изправени пред голям дефицит на муниции поради Украйна “, сподели немски чиновник, поискал анонимност.

Европейските чиновници също се надяват, че оповестяването на война от Израел ще бъде леден душ за континента и увещание за терористичната опасност, идваща от палестинските територии. По едно време то избледня на назад във времето, защото Европа се концентрира върху филантропичната помощ и концентрира дейностите за битка с тероризма в Африка. „ Надявам се, че Европейски Съюз ще отхвърли всевъзможни илюзии по отношение на Палестина и ръководещите там сили “, сподели европейски посланик, поискал анонимност. Той също по този начин изрази особена угриженост по отношение на връзките сред Техеран и Русия.

Бившият министър на защитата на Латвия Пабрикс сподели, че европейските държавни управления евентуално ще оказват помощ на Израел да направи оценка на неуспехите на разузнаването, довели до офанзивата на Хамас, и да дефинира кои страни поддържат групировката. Wall Street Journal заяви в неделя, че Иран е оказал помощ на Хамас да приготви и даде зелена светлина за офанзивата преди седмица. Като цяло обсегът на сухопътната активност на Иран се разшири доста през последното десетилетие.

Експертът от института Хъдсън Майкъл Доран сподели пред списание Foreign Policy, че иранските сили Кудс – особено поделение на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, което оказа помощ за основаването на боеспособни прокси сили на Техеран в Близкия изток – са обучавали бойци на Хамас по тактически въпроси. Бойци на Хамас съумяха да пробият оградата на линията Газа и да завладяват израелските селища, употребявайки парапланери и самоделни ракети против една от най-технологично напредналите армии в света.

В понеделник Австрия разгласи в отговор на офанзивата на Хамас, че ще спре всяка помощ за палестинците – близо 20 милиона $. Германия и Европейският съюз последваха образеца. Но даже откакто израелското знаме се подвигна в небето над Бъкингамския замък в Лондон и Бранденбургската врата в Берлин през уикенда, специалистите са загрижени, че поддръжката за Израел рискува да отслабне заради непрекъснатите недоволства за човешките права в палестинските територии.

„ Във време на потребност Израел би трябвало да обезпечи политическа поддръжка ”, сподели Доран. „ Операцията в линията Газа ще отнеме време и Хамас ще се опита да усили натиска. Очаквайте манифестации в европейските столици в поддръжка на Палестина и видеоклипове от Газа от европейски заложници, молещи за тяхното освобождение, а Израел ограничи военните интервенции. ”

„ Днес Европа е солидарна с Израел, само че какво ще се случи след три седмици? – попита риторично Доран.

В очакване на идната наземна интервенция Израел ще би трябвало да зареди всичките си оръдия на фронтовата линия. Освен това ще се нуждае от голям ресурс от муниции с точно ориентиране, с цел да прогони Хамас от линията Газа, като в същото време минимизира риска от другарски огън, защото израелски жители и чужденци са държани заложници в една от най-гъсто обитаемоте зони в света.

Точно в този момент Съединени американски щати насочват цялата допустима помощ през Белия дом, защото мястото на представителя на Камарата, който има властта да предава повече оръжия на Израел посредством Конгреса, е празно: Кевин Маккарти беше отхвърлен от поста предходната седмица.

Преди идното си наземно навлизане в линията Газа Израел към този момент е изискал повече ракети прехващачи за системата за противовъздушна защита Iron Dome, муниции, бомби с дребен диаметър и по-голяма разследваща поддръжка, заяви в неделя The Washington Post.

Съединени американски щати към този момент разрешиха на Израел да употребява ресурси от създадени в Съединени американски щати муниции с точно ориентиране, ситуирани преди този момент в района, и оповестиха в неделя, че ще изпратят самолетоносача USS Gerald Ford, четири разрушителя и един ракетен крайцер в Източното Средиземноморие. Министерството на защитата също ще разположи ескадрили от щурмови самолети F-35, F-15, F-16 и A-10.

За околните съдружници на Съединени американски щати от страните от НАТО израелската война е следващото предизвикателство в допълнение към украинската и инспекция дали имат задоволително сили за две цели по едно и също време („ идете и дъвчете дъвка “, както се споделя в Америка). А за Русия и Иран това е и тест за силата на новия им съюз.

„ Те станаха съдружници на Иран – може би даже най-близките им – и си оказват помощ взаимно в тази офанзива на Хамас против Израел “, допусна пенсионираният генерал-лейтенант от армията на Съединени американски щати и някогашен пълководец на американските сили в Европа Бен Ходжис.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР