За нашите предци – съвременници на историческите събития преди 80

...
За нашите предци – съвременници на историческите събития преди 80
Коментари Харесай

Радев: Връщането на Добруджа поправи най-тежката клауза от Ньойския диктат

 За нашите предшественици – съвременници на историческите събития преди 80 години и за всички българи Южна Добруджа в никакъв случай не е била единствено географска територия. Тя въплъщава непроменяемо национална съкровищница, чието благосъстояние са жълтите поля, смелостта на героите, раждани в нея, геният на поетите, вдъхновявани от нея, и най-голямото благосъстояние – добруджанци. Това съобщи президентът на празника на Тутракан. Градът през днешния ден отбелязва 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България и освобождението на Тутракан по силата на Крайовската конвенция.

Още е жив споменът от навлизането на стройните редици на българската кавалерия в свободна Добруджа, както и споменът от сълзите на наслада от рухването на граничните загради, които разделяха десетилетия добруджанци от техните братя и сестри, съобщи президентът. уточни, че 21 септември е незабравим ден освен за Тутракан, само че и за цяла България, тъй като тъкмо преди 80 години, след продължителна дипломатическа борба, с умели договаряния и без пролята кръв, Добруджа още веднъж отново е влезнала в рамките на Отечеството.

" Справедливата българска идея, нейната победа, възроди самочувствието на нашия народ след тежките удари на националните произшествия и поправи най-тежката уговорка от Ньойския диктат “, акцентира президентът и добави, че този успех е премахнал и преградата сред българския и румънския народ и през днешния ден другарството сред двете страни е стабилната основа за добросъседство и е образец за Балканския полуостров.

На жителите и гостите на Тутракан президентът пожела да бъдат горди носители на наследството на нашите предшественици. " Продължавайте да пишете славния летопис на Добруджа, тъй като във всяка негова страница са вписани битките ни за отбрана на националния блян и обичта към България “, съобщи.

В парк " Христо Ботев “ президентът одобри почетния строй на представителните елементи на Военноморските сили, след което взе участие в тържествена заря-проверка по случай 80-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството и освобождението на Тутракан. Държавният глава отдаде респект пред паметника на починалите във войните добруджанци.

По-рано денем президентът организира среща с управлението на община Тутракан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР