За нашата територия няма непосредствена опасност на разстояние от 150

...
За нашата територия няма непосредствена опасност на разстояние от 150
Коментари Харесай

Сеизмолог: Колегите в Турция са обявили тревога в очакване на силно земетресение

За нашата територия няма непосредствена заплаха на разстояние от 150 км при повърхностни трусове, каквото е това от през вчерашния ден в Истанбул. Нямаме учредения за съществено безпокойствие, за разлика от сътрудниците в Истанбул, които са оповестили паника за очакване на мощно земетресение с магнитуд над 7. Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия проф. Емил Ботев, началник на Департамент „ Сеизмология “ в Българска академия на науките.

Проф. Емил Ботев: При земетресението в Турция от 17 август 1999 г с магнитуд 7,4 сработи един сегмент от Северноанадолския разлом, който се намира източно от Истанбул, а в този момент към този момент работи Северномраморноморския разлом, който също е част от Северноанадолския разлом и който сегмент се очакваше от дълго време да осъществя земетресение с магнитуд по-голям от 7. И това е безпокойството на сътрудниците. Хубавото съмнение е, че това земетресение с магнитуд близо 6 разтоварва малко от тази предстояща от дълго време да се осъществя огромна сила с пагубни последствия, само че те са оповестили паника за очакване на това мощно земетресение. Тъй като в Истанбул, както и в Измит има доста здания, които са издигнати без надзор и дори се твърди, че най-малко пет % са нелегално издигнатите жилища.
Проф. Ботев съобщи, че в множеството случаи на разстояние от 150 км при повърхностни трусове, както е това в Истанбул, за нашата територия няма основна заплаха. Ние не сме застрашени мощно за живота и здравето на хората при едно бъдещо пагубно земетресение. Нямаме главния за доста съществено безпокойствие за разлика от сътрудниците в Истанбул, който разлом, в случай че в този момент сработи с пагубните си благоприятни условия, източния му край е ситуиран директно под Истанбул, сподели още проф. Ботев.

Вижте целия диалог във видеото
 Двама починали и десетки ранени след земетресението в Западна Турция Двама починали и десетки ранени след земетресението в Западна Турция
Двама починали и десетки ранени след земетресението от 5,8, което разклати нощес западна Турция. Трусът беше усетен и в България, най-много по Черномор...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР