За населението в 48 населени места с общо 8 754

...
За населението в 48 населени места с общо 8 754
Коментари Харесай

В 48 села в Северозапада няма обществен транспорт

За популацията в 48 обитаеми места с общо 8 754 поданици не е обезпечен публичен превоз. За други 43 обитаеми места с 6 878 поданици има транспортни връзки под 5 дни в седмицата, което затруднява достъпа до работа, административни, здравни и просветителни услуги, демонстрира одит на Сметната палата.

При него са открити основни пропуски и недостатъци както в нормативната уредба на публичния пътнически превоз, по този начин и в дейностите на виновните органи и институции.

Транспортните проблеми в Северозападния регион са оценени поради обстоятелството, че регионът е с трайно най-ниско ниво на развиване и заема последно място в класацията на регионите в Европейски Съюз по индикатор БВП на човек от популацията. Районът обгръща териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Като цяло, регионът е едва обитаем, в избрани елементи е с темперамент на обезлюдена територия. Общините на територията на петте административни области в Северозападния регион са 51. За интервала 2014 - 2016 година 33 от тях получават държавна дотация за публични пътнически транспорти по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския превоз и превоза в планински и гранични региони.

Общественият транспорт на пасажери по автобусни линии се прави според одобрени транспортни схеми - републиканска, регионални и общински. Републиканската транспортна скица се утвърждава от министъра на превоза, осведомителните технологии и съобщенията; регионалните транспортни схеми - от съответните регионални шефове и общинските транспортни схеми - от общинските препоръки.

Относно създаването и одобряването на транспортните схеми е устанвено, че термините в нормативната уредба, с които се разказват процесите по създаване и одобряване на транспортните схеми, са дефинирани неразбираемо, ненапълно и не обезпечават еднопосочно пояснение. Липсва нормативно условие за съгласуваност сред трите типа транспортни схеми и няма систематизирана база данни за осъществяваните транспорти по тях. Няма процедура за разискване с жителите на планувани промени на автобусните линии и маршрутните им написания. Това лишава процеса от опция да бъде съгласуван с интереса на ползвателите на услугата.

Относно възлагането на публични транспорти на пасажери излиза наяве, че условията не са спазили общините Белоградчик, Враца, Вършец, Кула, Мездра и Плевен, вследствие на което са лишили превозвачите от опцията за приемане на обезщетения и са основали риск за транспортната услуга.

Съществува неизясненост при използването на Закона за публичните поръчки при възлагането на публичните пътнически транспорти, защото не може да се образува планирана стойност на поръчката, въз основа на която да се дефинира типа на процедурата за избор на реализатор, регистрира още Сметната палата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР