За насекомо на годината през 2021 г. група учени, представляващи

...
За насекомо на годината през 2021 г. група учени, представляващи
Коментари Харесай

Това необичайно насекомо шашна учените

За насекомо на годината през 2021 година група учени, представляващи проучвателен институции от Централна Европа, избраха датската майска муха , заяви Евронюз.

Насекомото, чието научно име е Ephemera danica, е известно с късия си живот: има единствено няколко дни летеж, чифтосване и снасяне на яйца, преди да почине. Това е по този начин, тъй като не развива елементи на устата, нито функциониращо черво.

Това е един от 140 типа, които живеят в Централна Европа и макар че е разказана като датска, е видяна чак до Обединеното кралство и Ирландия.

Тя се смята за основен съставен елемент в риболова: високите количества ефемера даника сред май и юни оказват помощ за привличането на пъстърва, търсеща инсекти, с които да се храни.

„ Това, което прави мухата неповторима, е нейният витален цикъл: от яйцето, снесено във водата, до насекомото, способно да полети и да се чифтосва, което умира след няколко дни “, сподели Томас Шмит, ръководител на комисията, представляваща специалисти от Германия, Австрия и Швейцария, които направиха избора.

Но макар късия си живот, тя има доста по-дълъг цикъл на развиване.

Женските майски мухи летят на зигзаг над водата сред май и септември, снасяйки хиляди яйца, които по-късно потъват. Ларвите се излюпват в границите на няколко дни и в последна сметка развиват хриле. Погребани в коритата на реките, те се развиват от една до три години.

Шмит споделя: „ Малко преди прехода от водния към сухоземния живот се образува пласт въздух сред остарялата и новата кожа на възрастните ларви. Чрез понижаване на характерното й тегло, ларвата се издига до водната повърхнина. Веднъж попаднала там, кожата на ларвата се спуква и в границите на няколко секунди се излюпва летяща муха. ”

Комисията избира по едно неповторимо насекомо всяка година от 1999 година насам, с цел да „ приближи малко познати типове до хората “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР