За нас работят около 200 жени. Всички те са от

...
За нас работят около 200 жени. Всички те са от
Коментари Харесай

Животът в Иран стана непоносим

" За нас работят към 200 дами. Всички те са от отдалечени краища на провинция Белуджистан ", споделя 30-годишната Мариам (името ѝ е променено от редакцията) от една стартъп-компания в Иран. Фирмата се пробва да основава претовареност за дамите в изостаналите селски региони на страната. Държавата поддържа сходни начинания - в случай че не финансово, то най-малко морално.

Въпросните дами шият фина бродерия за облекло от коприна или кожа - един обичаен ирански артикул. Те са се учили от една от най-хубавите в занаята - шивачката на последната императрица на Иран Фарах Пахлави.

" Стана доста мъчно. Заради глобите шевните материали нарастнаха неимоверно, а в това време поръчките доста понижиха. Нашите клиенти са главно от чужбина - хора, които през последните години са посещавали Иран и са харесали обичайните ирански носии ", споделя Мариам. Причината за спада на поръчките: икономическите наказания на Съединени американски щати вършат паричните преводи за чужбина или невъзможни, или доста сложни.

Спад в туризма

Бумът в туризма след сключването на атомното съглашение с Иран в началото сътвори доста нови работни места в страната. Но откакто Съединени американски щати постановиха наказания на Иран, доста европейски самолетни компании, измежду които " Еър Франс " и " Бритиш еъруейс ", преустановиха полетите си до Иран.

Провинция Белуджистан в Югоизточен Иран по границата с Пакистан и Афганистан е измежду мощно изостаналите в икономическо отношение региони на страната. Търговията и контрабандата на опиати там е необятно публикувана, а тук-там даже е единствен източник на приходи за популацията. С положителни бизнес-идеи бизнесмени като Мариам се пробват да трансформират живота на хората към по-добро, само че политиката и икономическите наказания ги спъват.

" Икономическа война "

В неделя (12.5.) иранският президент Рохани съпостави последствията от " икономическата война " на Съединени американски щати против Иран с тези от 8-годишната война сред Иран и Ирак през осемдесетте години на предишния век. Започнала с нахлуване на армията на Саддам Хюсеин против Иран, тя лиши живота на стотици хиляди хора. По думите на Рохани, сегашната " война " слага страната пред още по-големи тествания: " Износът на нефт тогава не беше обиден, нито имахме проблеми с интернационалните банки ", посочи иранският президент.

Той изключва изрично опцията за нови договаряния със Съединени американски щати и вместо това упорства Вашингтон да ревизира позицията си по отношение на нуклеарното съглашение с Техеран и да анулира наново наложените стопански наказания на неговата страна.

" Всички са наранени "

" Малката ми щерка страда от недохранване. Не знам по какъв начин щяхме да се оправим, в случай че не разчитахме на роднините ", споделя Али, водач във компания, произвеждаща хранителни артикули. Семейството му живее в един от крайните квартали на столицата Техеран. " От една година заплатата ми не е увеличавана, а парите се обезцениха съществено - в случай че през предходната година цената ѝ се равняваше на 250 евро, през днешния ден е спаднала до 100 евро. В същото време питателните артикули нарастват всекидневно, а месо към този момент не можем да си позволим ", добавя бащата на две деца.

Али е единственият, който изкарва пари в фамилията. Съпругата му също желае да работи, само че не може да си откри никакво занятие. Много дами работят като чистачки - главно в влиятелните северни квартали на града, само че високите транспортни разноски изяждат огромна част от техните така и така мизерни приходи, споделя Али.

" За всички животът стана доста сложен ", твърди Саджадех, която живее в северните квартали на Техеран. Мъжът ѝ е инженер, а тя работи като здравна сестра в една частна болница. " Щастлива съм, че всички в фамилията ми са здрави. Защото сега обстановката с медикаментите и медицинските услуги е напряко пагубна ", твърди 40-годишната майка на едно дете.

Фармацевтичната промишленост също е мощно наранена от глобите - поради рестриктивните мерки за вноса на първични материали за производството на медикаменти. Затова някои специфични лекарства в този момент се внасят от Индия или Китай. Но тяхното качество не може да се съпоставя с това на европейските медицински артикули, споделя Саджадех. " Болниците изпитват изострен дефицит на медицински артикули и даже на превързочни материали. Националният кръводарителен център към този момент предизвести лечебните заведения да вършат икономии. Не, кръв не липсва, тъй като хората не престават да подаряват задоволително. Липсват обаче пластмасовите торбички за кръвта ", споделя здравната работничка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР