За нас проблемът започва в социалната си част с тези

...
За нас проблемът започва в социалната си част с тези
Коментари Харесай

КНСБ иска 15% по-високи заплати в Агенцията по храните от 1 януари догодина

За нас казусът стартира в обществената си част с тези 20 000 души във фермите, в които се гледат записаните над 600 000 прасета - какво ще стане с тях и с техните работни места. Това сподели на конференция президентът на КНСБ Пламен Димитров във връзка рецесията с африканската чума, съобщи кореспондент на Novini.bg

Със сигурност положителната вест за тях е, че са обезпечени лица и даже фермите да бъдат затворени, те могат да стигнат до бюрюто на труда. Естествено, това не ни удовлетворява и ще желаеме съответни ограничения от притежателите и от министертството. Тревожат ни, по наша преценка, няколкото десетки хиляди стопани, които не са обезпечени за никакъв риск. Според нас те ще имат сериозен риск в персонален проект, съобщи Димитров.

Предлагаме да могат да се обезщетяват и наемните служащи, както земедеелските стопани. Работодателите в тези ферми са извънредно обществено настроени, те желаят да запазят своята работна ръка, уточни ръководителят на самостоятелните синдикати в земеделието Светла Василева.

По думите ѝ, защото в последните години в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са съкратени над 800 души, се постанова в евтаназията на свинете да се включват и ветеринарни лекари, в случай, че тази работа би трябвало да се прави от дезинфектатори.

Никой не желае да пристигна и да стане ветеринарен доктор, защото стартовата заплата е 700 лв.. А тези ветеринарни лекари, които са на фронтовата линия в битката с африканската чума, получават от 800 до 1000 лв., според от стажа си. Ще настояваме тези хора да получат високо възнаграждение, акцентира Василева.

Синдикатът упорства нарастванията в БАБХ да бъдат увеличени с 15% от 1 януари 2020 година, както и да бъдат изплатени неизплатените хонорари за ексклузивен труд в Агенцията.

Според синдикалния водач на КНСБ в Българската организация по сигурност на храните Емил Славев, с цел да постъпят нови хора в БАБХ, първо би трябвало да се освободят пенсионните бройки. В момента в Агенцията към 70 свободни щатни бройки и няма претенденти. Причините са ниското заплащане и непривлекателната работа, означи Славев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР