За нас председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност

...
За нас председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност
Коментари Харесай

Цветанов: По време на европредседателството ще се опитаме да привлечем Западните Балкани към политиките за бежанците

„ За нас председателството на Съвета на Европейски Съюз е огромна отговорност и предизвикателство. По време на него ще се опитаме притеглим Западните Балкани към политиките на Съюза, свързани с бежанците “. Това съобщи ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание и ръководител на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на конференция на тематика “Бежанската рецесия и развиването на миграционните процеси ”.

Форумът бе проведен взаимно от Сдружение „ Граждани за европейски развиване на България “, фондация „ Ханс Зайдел “ и Център за европейски проучвания „ Вилфрид Мартенс “ и на него участваха депутати, ръководители на държавни организации, представители на 13 задгранични посолства у нас и членове на неправителствени организации.

Цветан Цветанов уточни, че през днешния ден Европейският съюз е доста по-различен в сравнение с преди 5-10 години, когато не бил подготвен да се оправи с бежанската рецесия и миграционния напън. „ През 2013 година България, в устрема си да покрие условията за участие в Шенген, построи потенциал от 1 300 места леглова база в настанителните си центрове. До 2012 година потоците, които влизаха в страната ни, не бяха повече от 1 000 годишно. 2013 година обаче страната ни беше подложена на сериозен напън от към 10 000 бежанци. “, сподели зам.-председателят на ГЕРБ и добави, че е трябвало да бъдат направени политики, които са били предизвикателство за страната, тъй като е липсвала съгласуваност сред институциите както на европейско, по този начин и на национално равнище

„ След затварянето на Балканския път през 2015 година се опасявахме, че потокът от бежанци може да тръгне назад към страната ни. Важно е тук да се означи една значима законодателна смяна на 43-тото Народно заседание, която включи Министерството на защитата в защитата на границите, с цел да подкрепя дейностите на гранична полиция. Благодарение тогава и на тези 160 млн. лева в допълнение финансиране, което получиха българските институции, успяхме да подсигуряваме външната сигурност на Европейския съюз. “, безапелационен бе Цветан Цветанов.

Той посочи, че сходни конференции дават опция да се чуят както управническите решения и политики на страната, по този начин и в партньорство с неправителствения бранш, да се построи по-добра съгласуваност и да се реализират по-високи цели. „ Единствено по този метод ще можем да вървим в вярната посока, а тя е – да имаме по-голяма осведоменост, да имаме политика, която подхожда на потребностите на жителите, и да има схващане към проблемите на бежанците, а не опълчване “.
 1  2  3  4
„ Бежанската рецесия и миграционният напън са едни от най-сериозните провокации в днешно време “, съобщи от своя страна ръководителят на Сдружение „ Граждани за европейски развиване на България “ и кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че по тази тематика се работи извънредно доста, като Столична община, взаимно с Министерство на вътрешните работи и Агенцията за бежанците, се стремят на национално и локално ниво да обезпечат по-добри условия за живот на жителите. „ Благодарение както на страната, по този начин и на Европейски Съюз – през днешния ден ние не приказваме за бежанска рецесия, а за трайно и дълготрайно решение на казуса с миграционния напън “, акцентира Йорданка Фандъкова.

„ Темата с миграцията е доста гореща от 2015 година насам. Затова е нужно европейските страни да синхронизират политиките си по този въпрос. На България й следва председателство на Съвета на ЕС  и нейна цел би трябвало да бъде внедряване на ефикасни ограничения за сигурност и граничен надзор “. Това сподели в границите на конференцията районният шеф за Югоизточна Европа на фондация „ Ханс Зайдел “ доктор Клаус Физингер.

Лоредана Теодореску от центъра за европейски проучвания „ Вилфрид Мартенс “ означи, че тематиката с бежанците е много спорна и слага под подозрение солидарността на Европейски Съюз и свободата на придвижване. „ От друга страна обаче това е късмет за Европейски Съюз да покаже своите мощни страни. За да се оправим с казуса, би трябвало да има един реален метод, основан на разнообразни политики, които съм сигурна, че ще обсъдим през днешния ден “, увери тя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР