За нас няма алтернатива освен интеграцията в НАТО и ЕС,

...
За нас няма алтернатива освен интеграцията в НАТО и ЕС,
Коментари Харесай

Македонският референдум за смяна на името разделя страната

" За нас няма опция с изключение на интеграцията в НАТО и Европейски Съюз ", твърди македонският министър председател Зоран Заев

Още по тематиката
Какво следва за " Република Северна Македония "

Споразумението отваря вратите на Европейски Съюз и НАТО за страната, само че пътят до такава степен е дълъг
13 юни 2018
Нова вяра за Македония

Атина и Скопие са покрай решение на разногласието за името. Но преди края има още стъпки
7 юни 2018 Македонците ще гласоподават на референдум на 30 септември дали да одобряват съглашението, реализирано с Гърция, съгласно което името на страната ще бъде заменено на Република Северна Македония. В подмяна на смяната Атина ще приключи опозицията си против това Скопие да се причисли към НАТО и Европейски Съюз. " За нас няма опция с изключение на интеграцията в НАТО и Европейски Съюз ", твърди македонският министър председател Зоран Заев.

Референдумът разделя страната и консервативната съпротива възнамерява да го бойкотира. Докато държавното управление се надява на висока изборна интензивност на фона на терзания, че, в случай че е под 50%, това може да попречи на позитивния резултат от допитването.

Удвояване на търговията

Управляващите акцентират икономическите изгоди от гласуването с " да ". Заев показва, че търговията с Гърция ще се удвои. Той цитира член 13 и член 14, които показват съответни способи за укрепване на икономическите връзки сред двете страни след използването на договорката за името. " Смятам, че ще оберем изгодите от съглашението с Атина, защото това е заслужено решение с политически резултат ", споделя Заев.

Пред Euractiv ръководителят на Стопанската камара на Македония Бранко Азески също натъртва на позитивите за стопанската система. " Да бъдеш сътрудник с Гърция, значи да бъдеш сътрудник с районна мощ ", декларира той. И добавя, че по-голямата част от бизнес бранша в Македония е на същото мнение. " Ако Гърция и Сърбия имат растеж на Брутният вътрешен продукт от 4%, тогава страната ни, без да прави нищо, ще означи най-малко 2-процентово нарастване. В наш интерес е Гърция и Сърбия да се развиват ", обобщава Азески.

По думите му гърците и македонците имат положителни двустранни връзки. " За тях да пресекат границата не е проблем и тази година хиляди туристи ще посетят Гърция. Много наши жители имат благосъстоятелност там и е явно, че единствено политическите елити имат проблем, а не елементарните хора. Разбирам, че въпросът е сензитивен, само че нямаме опция с изключение на да се развиваме стопански. Атина е доста значим районен фактор във всеки един смисъл и ще бъде чест да се сътрудничим с гърците ", заключава Азески.

Позицията на Атина

" Историята би трябвало да бъде учебно заведение, а не затвор ". С тези думи гръцкият външен министър Никос Коциас приветства съглашението с Македония за промяна на името и отблокиране на интеграцията й в НАТО и Европейски Съюз. И добавя, че гръцкият парламент ще гласоподава за договорката и за приема на Скопие в НАТО неотложно след въвеждането на конституционните промени, най-вероятно през януари.

Гръцката ръководеща коалиция, водена от левицата, е подкрепяна от 153 депутати в 300-местния парламент. Сметките са комплицирани, защото опозиционните партии, в това число консерваторите, споделят, че ще гласоподават против съглашението, написа Reuters. Лидерът на " Независими гърци " - партия от ръководещата коалиция, също декларира, че няма да поддържа държавното управление в парламентарния избор, което докара до спекулации за предварителни избори.

Коциас твърди, че, в случай че Македония направи нужните конституционни промени, договорката ще мине през Народното събрание с поддръжката на лявоцентристки и самостоятелни депутати. " Нуждаем се от болшинството депутати, а не от болшинството партии. Мнозинството от депутати за утвърждението на това съглашение е налице ", разяснява гръцкият външен министър. Опасения за съветска интервенция
Американският министър на защитата Джим Матис упрекна Русия, че се пробва да повлияе на македонския референдум. " Не желаеме да станем очевидци по какъв начин Москва прави там това, което опита да направи в толкоз доста други страни ", показва Матис, визирайки обвиняванията за съветска интервенция в президентския избор в Съединени американски щати и в други избори. " Няма подозрение, че те трансферират пари и също по този начин правят по-мащабни акции за въздействие ", разяснява американският министър на защитата. И добавя, че не е ясно до каква степен ефикасни са дейностите на Москва. Матис е следващият западен представител, в това число немският канцлер Ангела Меркел, който посещава Македония и приканва жителите да поддържат договорката за промяна на името.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР