За нас най-важната тема е гарантиране на бюджет, сигурност за

...
За нас най-важната тема е гарантиране на бюджет, сигурност за
Коментари Харесай

Нинова: Няма да подкрепим бюджета на служебното правителство, той е антисоциален

„ За нас най-важната тематика е гарантиране на бюджет, сигурност за страната и успокоение за хората. Вече имаме предложение за бюджет от служебното държавно управление. Вчера имахме финансов съвет. Днес го обсъдихме и с Изпълнителното бюро. Взехме политическото си решение - ние няма да подкрепим оферти план за бюджет от служебния кабинет. В него има голословни разноски, занижени доходи и е противообществен в своя темперамент. ”

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция на тематика държавния бюджет.

По думите ѝ в по този начин оферти бюджет има голословни разноски. „ Капиталовите разноски са 10 милиарда лв.. Първо, това е много спрямо предвижданите разноски в предишни години. Тук става дума за 10 милиарда лв. единствено за половин година, а не за цяла. Второ, няма никаква аргументация за какви планове са тези разноски. Изглежда като „ гласувайте и ни дайте едни пари в задатък, пък след това ще забележим ”. От това перо могат да се понижат разноски. Капиталовите разноски са значими за България. Това е капиталовата стратегия, това са разноски, които подсигуряват инфраструктура и рационализация, само че в този случай считаме, че те са повишени, изключително поради това, че остава единствено половин година ”, посочи тя.

Нинова означи, че приходите са занижени. „ Например, по-малко с 1 милиарда лв. доходи от това, че служебният кабинет трансформира решението на предходния постоянен, от държавните сдружения да се събира 100% дял. Те в този момент плануват 50%. При 100% дял ще имаме 1 милиарда лв. от горната страна в бюджета. Категорично го оценяваме като противообществен. Ние ще се борим с всички сили да не продължава това най-бедните, най-уязвимите, междинната класа и млади фамилии да заплащат цената на рецесиите ”, безапелационна беше тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия съобщи, че ще упорстват минималната работна заплата да бъде увеличена на 850 лв. от 1 юли, а майчинството за втората година да бъде колкото минималната заплата.

„ Ще продължим и детската си стратегия, след безплатните учебници да има и безвъзмездни медикаменти. Разбира се, финансово обосновани - от кое място да дойдат приходите за тях. Но прави ни усещане, че се залагат разходи по целия ПВУ в разходната част, без да са планувани тези доходи в приходната част, т.е. без да има сигурност, че тези пари ще дойдат до края на годината. Това е неуместно ”, изясни Нинова.

Нинова изиска служебният министър на финансите да направи доклад в Народното събрание за осъществяването на бюджета досега. „ Ние имаме въпроси към него - вярна ли е информацията, която изтича, че са изхарчили за първите месеци на годината повече от това, което се планува по закон. Тоест, предплатено да са харчили пари, които би трябвало да се харчат през юли, август, септември. Второ, вярна ли е информацията, която се прокрадна по време на консултациите при президента, че първият транш от парите по ПВУ не са употребявани по предназначението им, а са изхарчени за други разноски и в този момент би трябвало да ги възвръщаме? ”, попита тя.

„ Ако това се окаже истина, служебният кабинет желае да им узаконим беззаконията му,направени до този миг. Няма по какъв начин да стане ”, съобщи още Нинова.

„ Виждаме през днешния ден, че първите две сили афишират, че ще вършат работна група и дружно с министъра на финансите да разискват тяхна възможна бъдеща управническа стратегия. Добре, това е тяхно право. Но наше право като народни представители е да желаеме пред целия парламент да бъде изработен този доклад от министъра на финансите за това какво са свършили до момента ”.

Нинова настоя още служебният кабинет да показа лист с плановете, които ще бъдат финансирани с тези финансови 10 милиарда лв.. „ Колко планове, на каква стойност, в кое министерство, в коя община, на какъв стадий е, има ли социална поръчка, има ли реализатор, обжалвана ли е социална поръчка - просто по този начин да натиснем копчето за 10 милиарда, без да знаем какво стои против тях, също няма да го създадем. Т.е да бъдат по този начин положителни служебните министри да ни показват лист за планове, които ще финансирани с тези финансови 10 милиарда лв. ”, уточни тя.

„ Нашите екипи към този момент стартират по показания бюджет бранш по бранш да разискват финансирането - опазване на здравето, обучение, обществени политики и така нататък, с цел да можем да се подготвим и вероятно сред първо и второ четене да внасяме към този момент и ние своите секторни оферти по всяка една от тези политики ”, сподели в умозаключение водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР