За нас, които живеем в съвременността, небесната карта е вече

...
За нас, които живеем в съвременността, небесната карта е вече
Коментари Харесай

Огромната девета планета от Слънчевата система - съществува ли?

За нас, които живеем в съвременността, небесната карта е към този момент изяснена. От Слънцето стартира началото на нашата Слънчева система и следват още девет планети. Всяка от тях носи името на римски господ. Преди 13 години статутът на Плутон беше преразгледан и тя беше оповестена за джудже. С това планетите към Слънцето станаха осем.

Появи се обаче нова опция цифрата още веднъж да стане девет. Мястото може да бъде заето от незнайна планета. За нея се допуска, че се намира в голямото поле в периферната част нашата система от планети, в по този начин наречения пояс на Кайпер. Освен метеоритите и планетите-джуджета, за които се знае, че се намират там, съгласно астрономите има и нещо доста по-голямо.

Кое дава съображение да се допуска, че има нещо с огромна маса, най-вероятно планета?

Сериозни доказателства се появяват, а последното е от преди три години. Тогава е открит метеоритът ВР519, носещ се из пояса на Кайпер. Той има орбита на елипса, което демонстрира, че нещо с голяма маса го притегля към себе си. Според изчисленията на астрономите това голямо нещо надминава земната маса 10 пъти.

Не са подценени и други благоприятни условия. Една от тях е орбитата на този метеорит да се въздейства от някаква звезда, която в този момент минава сама покрай групата планети към нашето Слънце. Нито едно друго пояснение обаче не съответствува по всички линии на размисъл, колкото теорията за незнайна огромна планета.

 планети

Астрономите не бързат с оповестяване на сходна вест. Те желаят да открият още доказателства. Щом нещо е толкоз огромно, то би трябвало да се види. Засега хипотетичната девета планета се крие. Проблемът е пък, че се намира на разстояние съвсем 500 пъти по-голямо от това сред нашата планета и звездата, към която Земята обикаля.

Докато астрономите събират солидни доказателства, с цел да разгласят откриването на девета планета, не престават полемиките какво може да съставлява тя. Преди 3 години европейски астрономи изрекоха съмнение, че може да става въпрос за екзопланета, която нашето Слънце е привлякло от друга звездна система. Като несъмнено се приема догатката, че това не е газов колос, а супер земя с размерите на Марс.

Състезанието за нейното разкриване към този момент е в ход.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР