„За нас е видимо, че България има съществен прогрес в

...
„За нас е видимо, че България има съществен прогрес в
Коментари Харесай

ЕК: България не е изпълнила напълно нито една реформа

„ За нас е очевидно, че България има значителен напредък в голям брой сфери, свързани с използването на законите. Част от рекомендациите, които направихме са изпълнени и приложени. Но към момента има какво да се направи. Ние окуражаваме българските управляващи да продължат да извършват рекомендациите ни, до момента в който всичките не бъдат приложени на практика”, разяснява през днешния ден зам-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс във връзка оповестения отчет за напредъка на България по така наречен механизъм за съдействие и инспекция.

Тимерманс уточни, че наблюдението над нашата страна ще бъде свалено, когато в Брюксел са сигурни, че всички препоръчвани промени са изпълнени и няма опция за връщане обратно.

Въпреки забавянето поради политическата неустойчивост при започване на година Европейската комисия регистрира ускорение на използването на промените след встъпването в служба на новото държавно управление на Бойко Борисов.

„ Разчитам на държавното управление на Република България да извърши всички планувани промени и да избегне забавяния, с цел да се реализира прогрес към задачата да приключим с механизма за съдействие и инспекция в границите на мандата на тази Комисия” през 2019 година, съобщи Тимерманс.

Реално досега България има значителен прогрес по единствено 4 от предложените 17 промени. Според Европейската комисия, макар значителния напредък, най-сериозно е изоставането във връзка с използването на признатите законодателни промени на процедура и материализирането на законите в „ съответни каузи и резултати”.

„ Въпреки че Комисията към момента не може да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий, тя остава на мнение, че с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите рекомендации по МСП в близко бъдеще. Комисията приканва България да предприеме нужните дейности и да извърши всички рекомендации, а към края на 2018 година ще оцени още веднъж постигнатия напредък”, написа в отчета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР